Hoofddorp en Haarlemmermeer: tussen stad en strand - Holland.com
Foto: © Michel van Der
Noord-Holland

Hoofddorp

Hoofddorp, hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer, ligt op slechts 15 km van de idyllische stad Haarlem en op slechts 27 km van Amsterdam. En het mooiste is: met een half uurtje in de auto bent u aan zee! De fantastische locatie tussen stad, strand en natuur maakt van Hoofddorp en Haarlemmermeer de ideale uitvalsbasis om Noord-Holland te verkennen.

  • Bewonder de grootste stoommachine van de wereld.
  • Geniet van de natuur en de schitterende bollenvelden.
  • Vlakbij luchthaven Schiphol: ideaal als u met het vliegtuig komt!

Water wordt land

De naam van de gemeente Haarlemmermeer geeft het al aan: hier lag vroeger geen zee, maar een meer (anders dan in het Duits betekent 'meer' niet zee maar meer). Dit was gevaarlijk voor de omliggende steden en boerderijen, want als het stormde was er gevaar voor overstromingen. Daarom werd in het midden van de 19e eeuw besloten om de Haarlemmermeer droog te leggen. Dit enorme project kon worden gerealiseerd dankzij een nieuwe uitvinding: het stoomgemaal.

Industrieel monument van wereldformaat: de Cruquius

Het stoomgemaal de Cruquius uit het jaar 1849 heeft de grootste stoommachine ter wereld: de cilinder heeft een diameter van 3,66 meter! Elk van de acht pompen kan per keer 8.000 liter water bijna vijf meter de hoogte in pompen. De 18.000 meter grote Haarlemmermeer is door dit en twee andere gemalen in drie jaar tijd drooggelegd. Op het nieuw gewonnen land ontstonden meerdere dorpen. Hoofddorp, gelegen in het midden van de voormalige Haarlemmermeer, is inmiddels uitgegroeid tot een stad met 74.000 inwoners waar je goed kunt winkelen en uitgaan.

Een zee van tulpen

Omdat het dicht bij de luchthaven Schiphol ligt, is Hoofddorp het ideale reisdoel voor iedereen die met het vliegtuig naar Nederland komt. Maar ook voor vakantiegangers die met de auto komen is de gemeente Haarlemmermeer een goede uitvalsbasis, want in dertig autominuten bent u in de badplaats aan de Noordzee Bloemendaal aan Zee met zijn hippe beachbars. In de lente moet u beslist een kijkje nemen in het nabijgelegen bloemenparadijs de Keukenhof met zijn miljoenen tulpen en narcissen.

Natuur in de gemeente Haarlemmermeer

Het Haarlemmermeerse Bos is een 115 hectare groot bosgebied met een klein meer, ten noordwesten van Hoofddorp. Wandelaars, vissers, surfers of ruiters – er is voor elk wat wils. Voor een kopje koffie of een lunch kunt u terecht bij het biologische restaurant Vork & Mes dat in het futuristisch aandoende Haarlemmermeer Paviljoen huist. Niet modern maar wel historisch is de groene dijk die Geniedijk wordt genoemd en door de Haarlemmermeer loopt. Deze hoort bij de Stelling van Amsterdam, een circa 135 km lange verdedigingslinie die door de UNESCO tot werelderfgoed is uitgeroepen. De Geniedijk is een ideaal gebied voor fietsers en wandelaars, die op het prachtige, 160 jaar oude landgoed De Olmenhorst even kunnen pauzeren.

Tip van de redactie

Eind augustus vindt in het Haarlemmermeerse Bos het meerdaagse Dance Festival Mysteryland plaats, dat sinds 1993 georganiseerd wordt en daarmee het oudste dancefestival van Nederland is. Dans samen met 60.000 dance-fans op de klanken van de beste dj's ter wereld.

Vond je dit interessant? Ontdek meer