Marken

187 van 255 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Omdat Marken vroeger regelmatig overstroomde, bouwden de bewoners hun huizen op palen en terpen. De karakteristieke huisjes ziet u dan ook nergens anders ter wereld.

  • Maak een wandeling naar vuurtoren ‘Het Paard van Marken’.
  • Bekijk de authentieke houten huisjes op palen.
  • Geniet van de sfeer op dit fotogenieke schiereiland.

Schiereiland

Marken werd in de dertiende eeuw van het vaste land gescheiden door een storm. Daarop volgde een eeuwenlange periode van isolement voor de bevolking, die haar geld verdiende met de visserij. Pas in 1957 werd Marken door de aanleg van een dijk weer verbonden met het vasteland, waardoor het een schiereiland werd. Desondanks is het authentieke karakter van Marken goed bewaard gebleven en hebben de bewoners veel tradities in ere gehouden.

Bezienswaardigheden

Wie Marken bezoekt, kan de houten huisjes niet missen. Tot de zeventiende eeuw bouwden de bewoners hun huizen op ‘werven’, kunstmatige heuveltjes. Zo voorkwamen ze natte voeten. Daarna bouwden ze huizen op palen. Sinds de aanleg van de Afsluitdijk overstroomt het eiland niet meer, maar de typische huizen zijn bewaard gebleven. Verder zijn de oude klompenmakerij en het Marker Museum met de tentoonstelling over klederdracht echte aanraders.

Wandelen

Omdat Marken maar een klein eiland is, is een rondje eiland te voet goed te doen. Het hele eiland rond over de dijk is ongeveer 9 kilometer. Vergeet niet een kijkje te nemen bij het ‘Paard van Marken’. Deze vuurtoren uit 1839 is vandaag de dag nog steeds in gebruik.

Accommodatietip

Blijf een nachtje slapen en geniet van Marken nadat alle dagjesmensen weg zijn. De nostalgische kamers van Hotel Hof van Marken hebben uitzicht op de Marker haven en het IJsselmeer.

Tip van de redactie

Ontdek Marken tijdens een fietsvakantie door het oer-Hollandse landschap. De fietsvakantie Hollandse Hoogtepunten leidt u langs mooie steden als Amsterdam, Volendam en Haarlem.