Unesco Werelderfgoed Beemster en de Schermer

98 van 120 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Het UNESCO Werelderfgoed Beemster en de Schermer vormen een uniek poldergebied dat toont hoe Nederlanders het water al eeuwen beheersen en in hun voordeel weten te benutten.

  • Een meesterwerk van landwinning uit de 17de eeuw; niet voor niets UNESCO Werelderfgoed.
  • Ga fietsen langs oude herenhuizen en gezellige, authentieke dorpjes.
  • Bezoek Museummolen Schermerhorn en zie hoe de molen werkt.

Geschiedenis van de Beemster-Schermer?

Al meer dan 400 jaar geleden, tussen 1607 en 1612, slaagden Nederlanders erin om met 43 molens land in te polderen in een gebied dat toen nog een binnenzee was. Het binnenmeer de Beemster veranderde in die tijd in een fraai landschap dat 3,5 meter onder zeeniveau ligt en is ingedeeld in een strak geometrisch patroon van vierkanten en kwadranten.

Werelderfgoed

Jan Adriaenszoon Leeghwater, een molenmaker en waterbouwkundige, was de man onder wiens leiding dit gebeurde. Toen de droogmaking werd voltooid, bleek het nieuwe land te bestaan uit vruchtbare klei. Het land werd verkaveld en verhuurd aan agrariërs en veehouders en rijke kooplui bouwden er hun statige herenhuizen en landhuizen. De Beemster werd in 1999 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als ‘een door mensen geschapen creatief meesterstuk’, waarbij de 17e-eeuwse idealen nog steeds goed waarneembaar zijn in het totale gebied.

Natuurgebied

Vandaag de dag is het gebied tussen de Beemster en de Schermer, het Schermereiland, geliefd als natuurgebied met bijzondere moerasvogels en unieke begroeiing. Er wordt volop gefietst, er worden vaartochten georganiseerd en er zijn vele mooie dorpjes en fraaie landhuizen te bezichtigen.

Meer in de omgeving.

Bent u op bezoek in het gebied van de Beemster en Schermer dan bent u niet ver verwijderd van oude visserstadjes als Volendam en Edam en Monnickendam. Geniet van de haven en de dijk, eet een lekker visje en laat u fotograferen in klederdracht.

Tip van de redactie

De Museummolen in Schermerhorn (adres: Noordervaart 2) staat in een schitterende opstelling van drie molens op een rij. Vanuit het bezoekerscentrum is de tweede molen, de Museummolen, te bezichtigen. Deze watermolen is rietgedekt en ingericht naar het leven van begin 20e eeuw. Bezoekers kunnen hier in meerdere talen uitleg krijgen van de molenaar en tot bovenin de kap klimmen om de draaiende tandwielen van dichtbij te zien.

Meer informatie vindt u hier

Beleef de Beemster en de Schermer

Nederland Waterland

Maar liefst 26 procent van ons land ligt onder de zeespiegel. Hoe we omgaan met het water en ervan genieten ziet en beleeft u op meerdere plaatsen.

Lees meer
Ontdek meer in de omgeving
Unesco Werelderfgoed Beemster en de Schermer
Bekijk deze video: Unesco Werelderfgoed Beemster en de Schermer

Fietsroute door de Beemster

Maak een mooie fietstocht door de schitterende Beemster.

Lees meer

Fort Resort Beemster

Waar vroeger de manschappen sliepen, zijn vandaag de dag superluxe kamers. In dit prachtige fort vindt u een schitterend resort met wellness en heerlijke restaurants.

Zuidoostbeemster, Noord-Holland

Bekijk beschikbaarheid