Westfries Museum Hoorn science
© Ernst Wagensveld via NBTC
Categorie:Noord-Holland

Westfries Museum

LET OP: Het Westfries Museum is tot medio 2025 gesloten vanwege een ingrijpende verbouwing. Online en in de stad blijft het museum echter het verhaal vertellen over de geschiedenis van Hoorn en West-Friesland.

  • Waan je direct in de 17e eeuw.
  • De collectie bevat ruim 30.000 objecten.
  • Beleef het Batavia uit 1627 in de speciale Virtual Reality-zaal.
Adres:
Roode Steen 1
1621CV Hoorn
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Gevestigd in een van de mooiste monumenten van Hoorn, pal aan het centrale plein de Roode Steen vindt u sinds 1880 het Westfries Museum. Het gebouw stamt al uit 1632 en heeft in het verleden een rechtbank gehuisvest. Tot 1932 deelden het kantongerecht en het museum het gebouw.

Het rijksmonument herbergt momenteel maar liefst 25 stijlkamers met schilderkunst, porselein, glas-en zilverwerk. Stap door de poorten van het 17e-eeuwse monument en waan je direct in de verleden!

Rondleidingen

Laat je verrassen door andere invalshoeken en luister naar de verhalen van een ervaren gids. Zij kennen als geen ander de verhalen achter de museumstukken en de geschiedenis van Hoorn en West-Friesland. Kies voor een rondleiding door het museum of breid deze uit met een stadswandeling door het authentieke Hoorn.

Beleef 17e eeuws Batavia in de Virtual Reality tour

Met een speciale virtual reality-rondleiding stap je terug in de tijd naar 1627 en bezoek je Batavia, het huidige Jakarta. Het Westfries Museum heeft een speciale VR-zaal, waar op gezette tijden een tour start voor maximaal 30 bezoekers. Je zit op je gemak met een VR-bril op, maar beleeft de virtuele omgeving alsof je er zelf middenin staat. Daarbij komt het Batavia van 400 jaar geleden spectaculair tot leven.

Harbour with ships

Bereikbaarheid Westfries Museum

Hoorn is op slechts 30 minuten van Amsterdam gelegen in het hart van West-Friesland. Hoorn is met de trein uitstekend te bereiken. Het museum is slechts 10 minuten lopen vanaf het station. Vanwege het oude karakter van het pand is het museum niet geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer