Foto: © Hyejeong Park
Categorie:Noord-Holland

Zaandam

Niet ver van Amsterdam, gelegen aan rivier de Zaan, vindt u Zaandam. Zaandam is een middelgrote stad in Noord-Holland. Het staat bekend om de Zaanse Schans, rivier de Zaan en de jaarlijkse Dam tot Dam hardloopwedstrijd van Amsterdam naar Zaandam. Kortom, een fantastische bestemming in elk seizoen!

  • Bezoek Zaandam op de fiets tijdens een fietsvakantie
  • Op slechts 10 minuten van Amsterdam
  • Verblijf in het hotel met een van meest markante gevels van Nederland

Wat kunt u doen in Zaandam?

Het meest bekend is Zaandam natuurlijk van de Zaanse Schans. Op de Zaanse Schans herleven de 18e en 19e eeuw. Wandel langs het bakkerijmuseum en geniet van de geur van vers brood, of kijk even binnen bij het pakhuis waar klompen gemaakt worden. De Zaanse Schans is een uniek stukje Nederland, vol authentieke houten huisjes, molens, schuren en werkplaatsen. Maak een fiets- of vaartocht, snuffel rond in de winkeltjes of kom smullen in het pannenkoekenrestaurant. De Zaanse Schans is dagelijks gratis te bezoeken.

Czaar Peterhuisje

Het Czaar Peterhuisje is gevestigd in het centrum van Zaandam. Het is één van de oudste houten huisjes van Nederland (gebouwd in 1632) en bevat een schat aan herinneringen. Tsaar Peter de Grote verbleef er in 1697 voordat hij vertrok naar de V.O.C. werven in Amsterdam. Met dit korte verblijf bezorgde hij het nederige houten arbeidershuisje zijn naam en wereldfaam. Om het huisje tegen de elementen te beschermen, is er in 1823 een stenen omhulsel omheen gebouwd.

Winkelen

Naast de gezellige winkeltjes op de Zaanse Schans kunt u ook terecht in het centrum van Zaandam. Het centrum van Zaandam is onlangs vernieuwd en eindigde in 2013 op de tweede plek als Beste Binnenstad.

Bezoek Zaandam met een fietsvakantie

Zaandam is een prachtige stad om te bezoeken tijdens een fietsvakantie. Op de fiets ontdekt u vele historische dorpen en geniet u al fietsend van het prachtige Nederlandse landschap. De Hollandse Hoogtepunten route voert u langs Zaandam en de Zaanse Schans.

Accommodatie Zaandam

Voor uw verblijf in Zaandam kunt u kiezen uit diverse hotels zoals het viersterrenhotel met de unieke gevel van 70 gestapelde Zaanse huisjes. Zaandam ligt vlakbij Amsterdam en daarom een prefecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Noord-Holland.

In de buurt van Zaandam

Maak een fietstocht door de Beemster of maak een wandeling over de Zaanse Schans. Bezoek op vrijdag de Kaasmarkt in Alkmaar en pak de trein voor een dagje Amsterdam.

Onze tip:

Ontdek Zaandam met het Holland Travel Ticket! Heerlijk ontspannen met de trein langs alle bezienswaardigheden.

Vond je dit interessant? Ontdek meer