Zuiderzeemuseum Enkhuizen - Holland.com
Noord-Holland

Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Zuiderzeemuseum Enkhuizen, gelegen in een schitterend vissersplaatje aan het IJsselmeer, brengt de verhalen van de vroegere bewoners rond de Zuiderzee tot leven.

  • Ontdek hoe het leven was in het historische Zuiderzeegebied.
  • Bekijk de grootste collectie houten schepen in Nederland.
  • Bezoek de oude werkplaatsen, visrokerijen en nettenslagers.
Adres:
Wierdijk 12 22
1601LA Enkhuizen
Bekijk de website
Openingstijden & tickets
Zuiderzeemuseum Enkhuizen, gevestigd in meer dan honderddertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen, toont de historie en cultuur van deze unieke regio. Zo is er veel aandacht voor verleden, heden en de toekomst van het gebied als het gaat om thema’s als water, ambachten en gemeenschappen.

Oud-Hollandse beleving in het Buitenmuseum

Het Buitenmuseum, geopend van maart tot en met oktober, bezoekt u met een echte museumveerboot. Hier ziet u authentieke panden en leert u alles over het leven rond de Zuiderzee tussen 1880 en 1930; ofwel de laatste periode vóór de voltooiing van de Afsluitdijk in 1932. Er zijn werkplaatsen, visrokerijen en nettenslagers en u kunt op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920.

Ook voor de kinderen valt er veel te beleven. Ze kunnen zich verkleden in klederdracht, een eigen klompbootje maken of hun eigen flessenpost versturen.

Bekijk deze video: Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Het Binnenmuseum: schatkamer van de Zuiderzee

In het Binnenmuseum (hele jaar geopend) ontdekt u onder meer fotografie, traditionele kostuums en de grootste collectie houten schepen in Nederland. U ziet, voelt en proeft hoe het leven eruit zag voordat de Afsluitdijk de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer. Een bijzondere ervaring!

Bekijk deze video

Meer in de omgeving

Bent u in Enkhuizen, bekijk dan in ieder geval de gezellige haven en eet een visje op het terras. Ook bijzonder is een tocht per historische stoomtrein en het museumschip Friesland langs de historische steden van Noord-Holland; Hoorn, Medemblik en Enkhuizen.

Afsluitdijk, Zuiderzeemuseum, mooie plaatsen en natuur: geniet van een vakantie op en aan het water!

Bereikbaarheid en parkeren bij Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Enkhuizen ligt op een klein uurtje rijden vanaf de hoofdstad Amsterdam en Amsterdam Schiphol Airport. Enkhuizen is ook prima bereikbaar per openbaar vervoer. Bent u met de auto, let dan op waar u wel en niet kunt parkeren. Let op, betaald parkeren!

Veelgestelde vragen

Vond je dit interessant? Ontdek meer