Nationaal Park Weerribben-Wieden - Holland.com
Foto: © Staatsbosbeheer
Overijssel

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Ontdek Nationaal Park Weerribben-Wieden; het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa, bestaande uit meren, plassen en kanalen, afgewisseld met veengebieden, rietlanden en schitterende bossen.

  • Huur een kano of fluisterboot en vaar door dit fraaie moerasgebied.
  • Bezoek Giethoorn en maak een rondvaart door het ‘Venetië van Nederland’.
  • Loop de ‘Stille Kiersche Wijde-route’ en ontdek de Nederlandse natuur op haar mooist.

Wat kunt u doen in Nationaal Park Weerribben-Wieden?

In dit unieke moerasgebied in de provincie Overijssel hebben Nederlanders eeuwenlang gewerkt met en tegen het water om te komen tot dit unieke landschap met fraaie waterdorpjes. De bijzondere rietlandschappen bieden in elk seizoen een andere aanblik en ook voor dierenliefhebbers heeft dit waterrijke gebied veel te bieden. Zo zijn er zeldzame dieren als otters en zwarte sternen te vinden, maar ook aalscholvers en zilverreigers.

De Weerribben-Wieden is een cultuurlandschap dat vanaf de 14e eeuw is ontstaan door de winning van turf. Dat veen bleek in gedroogde vorm heel waardevol te zijn als brandstof en werd gewonnen uit de ‘weren’. Vervolgens werd het veen te drogen gelegd op lange strookjes land; de zogenaamde ‘ribben’ en zo ontstond dit unieke waterlandschap.

De beste manier om Nationaal Park Weerribben-Wieden te verkennen is vanaf het water. In Giethoorn en andere plaatsen in de Weerribben-Wieden kunt u fluisterboten, roeiboten of kano’s huren en in alle rust door dit prachtige gebied varen. U ziet er vele soorten watervogels en insecten en met een beetje geluk ziet u een otter tussen de vele oever- en waterplanten.

Meer in de omgeving

Bent u bij Nationaal Park Weerribben-Wieden? Dan is een bezoek aan Giethoorn, ofwel het Venetië van Nederland, zeker een aanrader. Maar ook de drooggelegde eilanden Schokland en Urk, of de gezellige Hanzesteden Hasselt en Kampen zijn een bezoek meer dan waard.

Bereikbaarheid en parkeren bij Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden ligt op anderhalf uur rijden vanaf de hoofdstad Amsterdam en Amsterdam Schiphol Airport. Bij de bezoekerscentra, bijvoorbeeld in Ossenzijl of St. Jansklooster, kunt u meestal goed parkeren en hebben ze meer informatie voor u.

Tip van de redactie

Voor natuurliefhebbers zijn er verschillende wandelroutes uitgestippeld die zeer de moeite waard zijn. Kies bijvoorbeeld voor de ‘Stille Kiersche Wijde-route’ of de ‘Wandelroute Weerribben’ en loop over onverharde wegen, tussen trilveen en fraaie rietlanden door én langs de eendenkooien. Puur genieten!

Meer informatie vindt u hier

Beleef de Weerribben-Wieden

Wandelen

Wandelroute Weerribben

In de Weerribben kunt u prachtige wandelingen maken, maar ook fietsen en varen. In dit Nationale Park geniet u van water en groen.

Activiteiten

Varen door Giethoorn en Weerribben-Wieden

Uw bezoek aan het waterdorp en Nationaal Park is pas compleet na een vaartocht. Boek alvast tickets!

Fietsen

Fietsroute Weerribben-Giethoorn (40 km)

Fiets door Nationaal Park Weerribben-Wieden en stap af bij een terras in het Venetië van Nederland.

Land of Water

Nederland Waterland

Maar liefst 26 procent van ons land ligt onder de zeespiegel. Hoe we omgaan met het water en ervan genieten ziet en beleeft u op meerdere plaatsen.

Bekijk deze video: Nationaal Park Weerribben-Wieden

Vond je dit interessant? Ontdek meer