Foto: © Rob Baas via MarketingOost
Overijssel

Enschede: traditioneel en modern

Enschede is de grootste stad van het oosten van ons land, niet ver van de Duitse grens. Bezoekers komen winkelen of uitgaan, maar ook de culturele diversiteit van de stad beleven.

 • Winkelen, cultur, nachtleven - Enschede heeft van alles te bieden!
 • In Enschede zijn traditie en moderne tijd met elkaar in harmonie.
 • De regio Twente staat bekend om zijn prachtige landschap.

Enschede: bezienswaardigheden en activiteiten.

Enschede is een veelzijdige stad. Zo vindt u er het Van Heekplein, een modern plein waar twee keer per week een markt wordt gehouden, en de historische Oude Markt, waar het uitgaansleven van Enschede zich afspeelt. Maak een reis terug in de tijd in het museum De Museumfabriek. Neem een kijkje in de toekomst de moderne wijk Roombeek en in het indrukwekkende culturele centrum, het Muziekkwartier.

 • Het Rijksmuseum Twenthe nodigt u uit om op uw gemak rond te neuzen in achthonderd jaar kunst; in het museum vindt u schilderijen, manuscripten, beelden, meubelen en Delfts porselein van de Middeleeuwen tot aan de moderne tijd.
 • Geniet van een kopje koffie met iets lekkers op de Oude Markt in Enschede. 's Nachts kunt u zich onderdompelen in het opwindende nachtleven van de stad.
 • Laat u verrassen door de moderne en bijzondere gebouwen in de wijk Roombeek. Als Nederlandse architectuur en inspirerende culturele instituten u interesseren, is een bezoek aan Roombeek zeker een aanrader.
 • In de Grolsch-brouwerij kunt u de kunst van het brouwen van dichtbij bekijken. Laat u rondleiden door een gids, of doe mee aan een proeverij van verschillende bieren.
 • De Grolsch Veste, het stadion van de lokale voetbalclub FC Twente, is naar de brouwerij vernoemd. Voetbalfans kunnen een rondleiding volgen door het stadion en tijdens hun bezoek gelijk een bezoekje brengen aan het FC Twente museum.
 • Het nieuwe familiemuseum De Museumfabriek (voorheen TwentseWelle) in Enschede geeft op interactieve wijze uitleg over hoe natuur, cultuur, wetenschap en techniek elkaar beïnvloeden. Bezoekers kunnen komen experimenteren, ontdekken, onderzoeken en zich verbazen.
 • Volwassenen zullen zich uitstekend vermaken in Holland Casino, waar ook een goed restaurant te vinden is.

Enschede winkelstad

De meeste winkels zijn te vinden in het centrum en rond de Oude Markt, wat winkelen in Enschede uiterst aantrekkelijk maakt. Op dinsdagen en zaterdagen is er markt (op het J.H. van Heekplein) en dankzij de ruime openingstijden is het ook mogelijk om op zondag te winkelen. Op donderdagavond zijn de winkels open tot negen uur. In het centrum van Enschede vindt u vestigingen van grote ketens zoals Zara en Mango, maar ook van typisch Nederlandse merken als G-Star, Rituals en Dille & Kamille. Liefhebbers van bijzondere meubels, design, vintage en kleding kunnen terecht in winkels als Pistache Design en So Fifties (allebei op de Korte Haaksbergerstraat).

Eten en uitgaan in Enschede

De Oude Markt is het kloppende hart van Enschede. Het plein wordt wel eens omschreven als het ‘grootste en gezelligste terras van het oosten van Nederland’. Rond het gezellige historische marktplein liggen fantastische restaurants, bistro's en bars, zoals Fabels Eten & Drinken, Samsam en De Kater. In de zomer worden de stoelen en tafels buitengezet en kunt u genieten van een lokaal Grolsch-biertje in de zon. Op de Oude Markt vinden ook regelmatig evenementen plaats, zoals de Grolsch Summer Sounds.

Zin in iets zoets? Bij Nienke's kunt u zelfgemaakte muffins en cupcakes krijgen, met een kop goede koffie, en de Broodbode in de Haverstraatpassage verkoopt lekkere brownies en carrotcake.

De omgeving van Enschede

Enschede ligt in de regio Twente, waar talloze kastelen en forten te vinden zijn en een weids, open landschap met boerenland. De prachtige natuur is ook goed per fiets te verkennen.

 • Bent u op reis met kinderen? Dan is het beslist de moeite waard om een omweg te maken naar attractiepark De Waarbeek, in de buurt van Enschede. De botsauto's, rodelbaan, ouderwetse carrousels, zweefbaan over het water en andere attracties staan garant voor uren plezier voor het hele gezin.
 • Enschede maakt onderdeel uit van het ‘Twente-trio’, samen met Deventer en Zwolle. Neem dus ook eens een kijkje in Deventer en Zwolle, twee steden die zeker een bezoek waard zijn.

Bezienswaardigheden in de buurt van Enschede

Als u een liefhebber bent van winkelen en mode, is een bezoek aan Arnhem zeker een aanrader. Deze stad staat bekend als de modehoofdstad van Nederland, waar bekende ontwerpers als Viktor & Rolf en Alexander van Slobbe vandaan komen. Ook Nijmegen is een winkelparadijs, waar u kunt rondslenteren door de oudste winkelstraat van Nederland, die al eeuwenlang bestaat. En misschien gingen de Romeinen die hier ooit leefden ook al graag winkelen? Als u op reis bent met kinderen, is een bezoek aan Burgers's Zoo zeer de moeite waard. De dieren worden hier in hun natuurlijke omgeving gehouden, zoals de woestijn, een mangrovebos of de oceaan, en hoeven niet in kooien te leven. Een andere tip is om eens te gaan kijken in de gemeente Winterswijk. De omgeving hier is zo bijzonder dat het gebied tot Nationaal Landschap werd uitgeroepen.

Ligging en bereikbaarheid van Enschede

Parkeren is in Nederland vaak duurder dan in andere Europese steden. In Enschede moet u rekenen op een parkeertarief van zo'n € 3 per uur. U kunt uw auto dan ook het beste neerzetten in een P+R aan de rand van Enschede en van daar de bus naar het centrum nemen. Op het P+R-terrein Zuiderval betaalt u slechts € 3 voor de hele dag en bent u met de bus binnen vijf minuten in het centrum (gratis tot en met vijf personen). Enschede is ook goed bereikbaar per trein. Vanaf station Enschede wandelt u in vijf minuten naar de Oude Markt, waar u in hartje stad bent.

Vond je dit interessant? Ontdek meer