© Cor Gaasbeek

Enschede

37 van 47 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Ontdek Enschede in Overijssel, bezoek de eeuwenoude, historische gebouwen en geniet van de gezelligheid op een terrasje aan de Grote Markt.

 • Bezoek Enschede en ontdek de mooiste synagoge van West-Europa.
 • Ontdek de mooiste kunstcollectie van Oost-Nederland in het Rijksmususeum van Twente.
 • Proef het locale bier tijdens een unieke rondleiding in de brouwerij.

Culturele stad in het oosten

Enschede, de grootste stad van Overijssel, is ontstaan in de vroege middeleeuwen en stond in de vorige eeuw bekend als de textielstad van Nederland. Vandaag de dag is het vooral een gezellige stad, met veel cultuur, volop winkelgelegenheid en leuke restaurants.

Wat kunt u doen in Enschede?

Het historische centrum van Enschede heeft veel te bieden, maar een aantal highlights wilt u zeker niet missen. Zo heeft Enschede de mooiste synagoge van West-Europa met schitterend glas in lood, mozaïeken en Thora-rollen. U vindt de synagoge, ontworpen door architect Bazel, in de Prinsenstraat.

Maar ook het Rijksmuseum Twente, met de mooiste kunstcollectie van Oost-Nederland, wilt u vast zien. U vindt er wisselende tentoonstellingen van hedendaagse, moderne en klassieke kunst. De vaste collectie omvat werken van Breitner, Breughel, Ruisdael, Redon, Jongkind en Monet en in de fraaie binnentuin kunt u genieten van een kop koffie of een prima lunch.

Heeft u genoeg kunst en cultuur ontdekt, dan kunt in Enschede ook heerlijk winkelen. Rond de Oude Markt en in de Marktstraat, rond De Heurne en het H.J. van Heekplein… er zijn talloze leuke winkelbuurtjes met mooie kleding en originele boetieks.

Waar kunt u lekker eten in Enschede?

Enschede biedt volop leuke restaurants voor ieders smaak en budget. Een aanrader is ‘Bistro de Broeierd’  (adres: Hengelosestraat 725). Deze Franse bistro is modern en stijlvol ingericht, serveert heerlijk eten en biedt ‘s zomers een lekker terras. Bij ‘Theetuin Ik & Mijn Moeder’ (adres: Gronausestraat 12) kunt u genieten in een heerlijke theetuin met bijzondere hoekjes, waar u in alle rust een kopje thee of koffie neemt, met een stuk huisgemaakt gebak of een heerlijk broodje.

Bereikbaarheid en parkeren in Enschede

Enschede ligt vlak bij de Duitse grens, op zo’n twee uur rijden vanaf de hoofdstad Amsterdam en de luchthaven  Amsterdam Airport Schiphol. Ook per trein kunt u Enschede goed bereiken. Bent u met de auto, let dan op waar u wel en niet kunt parkeren. Voor alle parkeergelegenheden in het centrum moet worden betaald en in het centrum zijn er vijf parkeergarages te vinden. Wilt u goedkoper parkeren? Ga dan naar het P&R terrein aan de Zuiderval. De parkeerkosten bedragen € 2,50 per keer en vervolgens kunt met maximaal 5 personen met een busje naar het centrum. In 5 minuten bent u dan in hartje stad.

Accommodatie

Of u nu houdt van low budget hotels, romantische hotels of een bed and breakfast; u vindt in Enschede voor elke smaak en elk budget de perfecte accommodatie. Bekijk het uitgebreide aanbod en boek uw ideale hotel hier!

  Meer in de omgeving

  Bent u in Enschede, dan is wellicht ook een bezoek aan Apeldoorn met vlak daarbij Nationaal Park de Hoge Veluwe een aanrader. Ook kunt u een bezoek brengen aan het schitterende WILDLANDS Adventure Zoo Emmen , waar de dieren leven op hun eigen ‘continenten’ of anders aan Avonturenpark Hellendoorn.

  Tip van de redactie:

  Naast textiel staat Enschede ook bekend als de stad van bierbrouwerij Grolsch. U kunt de brouwerij bezoeken aan de hand van een deskundige gids en vervolgens alles zien, ruiken én proeven. Het proeven doet u in de gezellige Grolsch cafés. De rondleidingen zijn van woensdag tot en met vrijdag, op afspraak.