© MarketingOost Nationaal Park en veenhart
Categorie:Overijssel

Varen door Giethoorn en Weerribben-Wieden

In Giethoorn en Nationaal Park Weerribben-Wieden zijn prachtige vaarroutes uitgezet. Ze leiden u door het beroemde waterdorp van veenontginners en het unieke laagveengebied met kaarsrechte kanalen en geulen, moerasbossen, trilveen en rietlanden.

  • Vaar door het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa.
  • Ontdek de grachten van het ‘Venetië van Nederland’.
  • Bezoek een van de laatste punterwerven in Giethoorn.
Adres:
Beulakerweg 135
Giethoorn
Toon locatie in Google Maps

Romantisch waterdorp

In het Overijsselse Giethoorn kunt u op vele plaatsen een fluisterbootje, punter,  sloep of kano huren. Ook zijn er rondvaartboten die u door de romantische grachtjes, onder houten bruggetjes door en langs prachtige rietgedekte boerderijen varen. Wanneer u Giethoorn achter u laat, vaart u zo het natuurgebied van de Weerribben-Wieden in. Een heerlijke tocht staat u te wachten en bij terugkomst meert u natuurlijk even aan bij een van de gezellige terrassen aan het water.

Gevarieerde natuur

Als u vooral de rust, ruimte en natuur van de Weerribben-Wieden wilt ontdekken, huur dan een boot bij het Buitencentrum Weerribben in Ossenzijl of stap aan boord van de fluisterboot bij Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Tijdens uw vaarttocht ziet u vele watervogels en kunt u tussen het groen oog in oog komen te staan met de zeldzame otter, een vuurvlinder of libel. Mogelijk passeert u onderweg ook piepkleine vervenershuisjes en tjaskermolens. Ze onthullen het ontstaan van dit gebied door veenafgraving.

Elk seizoen een ander beeld

Het rietlandschap van de Weerribben-Wieden zorgt elk seizoen voor een verrassend ander beeld. Prachtige vergezichten in het voorjaar en een groen en goudgeel doolhof in de zomer en herfst. Het ontspannen gaat hier als vanzelf.

Opstapplaatsen

  • Giethoorn: In waterdorp Giethoorn zijn diverse verhuurbedrijven gevestigd
  • Buitencentrum Weerribben, Hoogeweg 27, 8376 EM Ossenzijl, T +31 (0)561 477 272 
  • Bezoekerscentrum De Wieden, Beulakerpad 1, 8326 AH Sint Jansklooster, T +31 (0)527 246 644

Bewegwijzering

De vaarroutes zijn in het gebied bewegwijzerd met bordjes langs de kade. Bij de verhuurbedrijven krijgt u een routekaart mee.

Tip van de redactie

Neem in Giethoorn een kijkje bij Punterwerf Wildeboer (Beulakerweg 48), een van de laatste werven waar de traditionele punter nog wordt gemaakt. De punter wordt met een lange houten stok, de punterboom, voortgeduwd en was hier eeuwenlang het belangrijkste vervoermiddel. Giethoorn is er beroemd mee geworden en heet niet voor niets het ‘Venetië van Nederland’.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Leven op én met het water

Water, een onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Ontdek de rijke historie, ontmoet lokale én internationale waterhelden en reis mee langs de meest iconische plekken. Dompel je onder in het verhaal van Nederland, Waterland.

Lees meer