© Het Groene Hart
Categorie:Utrecht

Fietsroute ‘Ontdek de Venen in het Groene Hart’ (120 km)

Prachtige dorpjes, eeuwenoude kastelen en volop schitterende natuur; tijdens de fietsroute ‘Ontdek de Venen in het Groene Hart’ ziet u Nederland op z’n mooist.

  • Fiets door de mooiste veengebieden in het Groene Hart van Holland.
  • Bezoek historische forten en kastelen.
  • Huur een bootje en kom helemaal tot rust bij de Vinkeveense Plassen.
De Venen ligt in Nationaal Landschap Het Groene Hart, een oer-Hollands natuurgebied rondom Utrecht. U fietst langs eeuwenoude veenweidegebieden met langgerekte kavels, langs houtkades en dijken én langs veenplassen en droogmakerijen. U waant zich in de middeleeuwen, zeker ook wanneer u de pittoreske dorpjes in dit gebied binnen fietst. Onderweg kunt u uitrusten op de zogenaamde boerenlandbanken terwijl de informatieborden u alles over dit prachtige gebied vertellen.

Cultuur, natuur & ontspanning

Deze knooppunten route start bij Station Woerden en brengt u langs bijzondere plekken om te bezoeken zoals  Kasteel de Haar bij Haarzuilens. Maar ook langs dopjes als Breukelen, aan rivier de Vecht en de Loosdrechtse Plassen en Vinkeveen, waar in de haven vele mogelijkheden voor ontspanning op- en rondom het water te vinden zijn. 

Proeven van ambachtelijke zuivel

Na dit unieke veen en plassengebied vervolgt de route richting Abcoude, waar u Fort Abcoude, het oudste landfort van de Stelling van Amsterdam kunt bezoeken.  Vervolgens fietst u via het historische Waverveen richting het mooie Zijdelmeer bij Uithoorn, waar u de ambachtelijke zuivelboerderij “Vrouwenakker” kunt bezoeken. Tenslotte gaat de route door het weidse landschap van de Woerdense Verlaat richting Woerden, waar de route ook begon.

De adressen die u onderweg passeert:

Kasteel de Haar, Kasteellaan 1, Haarzuilens

Vinkeveen Haven, Herenweg 144, Vinkeveen

Zuivelboerderij Vrouwenakker, Drechtdijk 90, De Kwakel

Kameryck, Oortjespad 3, Kamerik

Praktische informatie:

  • Aantal kilometers: 120
  • Begin- en eindpunt: Station Woerden

In de Vechtstreek wisselen Hollandse landschappen zich af met kastelen, forten en landhuizen.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Young woman bicycle on a wind blown dike in Holland, wind turbines in the background

Cycling Lifestyle – Waarom fietsen in ons DNA verankerd zit

Spring achterop en ervaar de Nederlandse fietscultuur, ontmoet nieuwe fietspioniers en laat je inspireren om ons mooie land zelf op de fiets te ontdekken.

Lees meer