Museum Oud Amelisweerd

111 keer bekeken

12 van 18 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Op tien minuten met de trein vanaf Utrecht ligt Museum Oud Amelisweerd, een buitenplaats uit de 13e eeuw. Het landgoed was zelfs ooit in het bezit van koning Lodewijk Napoleon. Vandaag de dag is het landhuis met het prachtige park beter bekend om zijn 18e-eeuwse Chinese behangsels en hedendaagse kunst.

  • Ontdek geschiedenis en kunst in dit prachtige landhuis.
  • Bekijk historische Chinese behangsels en hedendaags Nederlands expressionisme in het museum.
  • Treed in de voetsporen van koning Lodewijk Napoleon Bonaparte.

De geschiedenis van Oud Amelisweerd

Deze buitenplaats bestaat al sinds de 13e eeuw, met verschillende functies door de jaren heen. Zoals vele andere kastelen, paleizen en landhuizen in Nederlands, heeft Oud Amelisweerd vele beroemde gasten en bewoners over de vloer gehad.

Van 1808 tot 1810 was heel Amelisweerd in het bezit van koning Lodewijk Napoleon Bonaparte. De koning wilde van het landgoed zijn koninklijke residentie maken. Zelf zou hij op Oud-Amelisweerd gaan wonen, terwijl zijn beveiliging op de naastgelegen buitenplaats Nieuw-Amelisweerd werd ondergebracht. Uiteindelijk bracht hij maar acht dagen door in het landhuis.

Het werd herbouwd in 1770. Later, zelfs tot vrij kort geleden, heeft het landhuis jarenlang leeg gestaan. Maar na een nieuwe investering en een restauratie opende Museum Oud Amelisweerd zijn deuren in 2014. In het historische koetshuis werd het restaurant De Veldkeuken geopend.

Oude en nieuwe kunst in Museum Oud Amelisweerd

De wanden van de twee grootste kamers van de bel-etage van MOA zijn volledig bedekt met Chinees behang. De Chinese behangsels zijn op de oorspronkelijke plek bewaard en tonen Chinese natuurmotieven, jachtscènes en een drakenbootrace. Het behang is in de periode 1750–1770 gemaakt in het Chinese Kanton en werd met de Verenigde Oost-Indische Compagnie verscheept naar Nederland.

Vandaag de dag richt het museum zich met zijn hedendaagse kunstcollectie en gastexposities op de essentiële en universele relatie tussen mens en natuur in het verleden, het heden en de toekomst.

Openingstijden

Openingstijden: dinsdag tot en met zondag, 11.00-17.00 uur; rondleidingen op aanvraag.

Entreeprijzen: Volwassenen € 12, kinderen (9 t/m 18 jaar) € 6.

Tip van de redactie: Boek een overnachting bij Stayokay Landhuis Rhijnauwen, in het pittoreske Bunnik. Dit landgoed dateert uit de 13e eeuw. Het huidige herenhuis werd gebouwd in de 18de eeuw. Hier boekt u misschien wel de meest betaalbare kasteelovernachting van Nederland, want dit landhuis is nu een hostel, met volop opties – van tweepersoonskamers tot meerpersoonskamers.

Meer informatie vindt u hier.