Foto: © Ellen van den Doel
Zeeland

Nationaal Park Oosterschelde

Een wereld van slikken, schorren en zandplaten waarbij het getij twee keer per dag het landschap volledig transformeert. Het natuurgebied was oorspronkelijk een riviermonding met een open verbinding naar zee. De aanleg van de Deltawerken heeft de dynamiek echter compleet veranderd. Nu is Nationaal Park Oosterschelde een zeearm waar per getij 800 miljard liter water op volle kracht naar binnen en buiten stroomt.

  • Ontdek het grootste en natste Nationale Park van Nederland
  • Bekijk de vele vogels, zeehonden en rijke onderwaterwereld.
  • Verken de Oosterschelde tijdens een wandel- of fietsroute.
Adres:
Dijkgraaf A.m. Gelukweg 1
4354RA Vrouwenpolder
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Een rijke onderwaterwereld

De Oosterschelde is een Nationaal Park met een bijzondere onderwaterwereld. De grootste zoogdieren in dit gebied zijn de zeehonden en de bruinvis. De laatste is de meest voorkomende walvisachtige voor de Nederlandse kust. Er zijn enkele duikscholen die het mogelijk maken het leven van de Oosterschelde van heel dichtbij te ontdekken. U zult tijdens zo’n duik versteld staan van de rijke onderwaterwereld met oesters, krabbetjes, kreeften, mosselen, platvissen, garnalen en nog veel meer vissen en schelpdieren.

Zilte zaligheden

De zee, en dan met name de invloed van eb en vloed, zorgt voor een enorme rijkdom aan planten, wieren en (schelp)dieren. Denk aan zeekraal en zeeaster (lamsoor). Ga met een gids op zoek naar al het lekkers uit de Oosterschelde tijdens een excursie Zilte Zaligheden of een wildwierenwandeling. Of geniet van de opbrengsten van de visserij: Zeeuwse mosselen, Oosterscheldekreeft, oesters en Zeeuwse kokkels.

Internationaal uniek vogelgebied

Zomer en winter zijn er allerlei vogelsoorten te zien bij de Oosterschelde. Ze verblijven hier om te broeden, uit te rusten en te overwinteren. Bij laag water scharrelen de scholekster, de tureluur, de wulp en de lepelaar naar voedsel op de drooggevallen slikken en platen. Bij hoog water kunt u ze spotten op de schorren of in de karrevelden en inlaagpolders achter de dijken. Tip: kijk waar de vogels zitten om te weten of het eb of vloed is.

Ontdek de Oosterschelde

Er zijn talloze manieren om de Oosterschelde te ontdekken. Naast vele fiets- en wandeltochten kunt u ook strandjutten, een mosselkwekerij bezoeken of een laarzentocht maken over de schorren en slikken. De Oosterschelde is een paradijs voor zowel de sportvisser als de vogelspotter. In de zomer kunt u zwemmen, snorkelen of pootje baden aan een van de vele stranden rondom de Oosterschelde.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer