Schokland Noordoostpolder
© VisitFlevoland via Nederland Waterland

In de Noordoostpolder in Flevoland liggen twee unieke ‘eilanden op het droge’, Schokland en Urk. Deze archeologische plekken, waar al eeuwenlang mensen wonen, laten zien hoe Nederland en het water altijd met elkaar verbonden zijn.

  • Bezoek UNESCO Werelderfgoed Schokland en ontdek de vele archeologische vindplaatsen en rijksmonumenten.
  • Wandel door de steegjes op Urk en eet een visje aan de gezellige haven.
  • Kom alles te weten over de geschiedenis van Schokland en Urk.

Wat kan je doen op Schokland en Urk?

Schokland, een eeuwenoud eiland in de vroegere Zuiderzee, ligt sinds de inpoldering van de Noordoostpolder op het droge. Met vele rijksmonumenten en bijzondere woonterpen is Schokland een indrukwekkende locatie. Ruim 160 archeologische vindplaatsen tonen hier de ontwikkeling en cultuur van de bewoners van Schokland; van jager-verzamelaar tot boer en polderbewoner. Zo zijn er in 1984 zelfs menselijke voetafdrukken gevonden van ruim 4000 jaar oud! Deze voetafdrukken zijn in Museum Schokland te bewonderen.

Eeuwenlang was het een drukbevolkt eiland waar men leefde van de visserij en overzeese handel. De aanhoudende strijd met stormvloeden en overstromingen dwingen de Schokkers – op de vuurtorenwachter na – het eiland echter te verlaten. Toen later delen van de voormalige Zuiderzee, het huidige IJsselmeer, werden drooggelegd verloor Schokland ook haar bakenfunctie voor de scheepvaart en werd het een eiland in de polder. Dit voormalige eiland is het eerste Nederlandse monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ook de geschiedenis van Urk is eeuwenoud en die historie is nog altijd merkbaar in haar cultuur. In dit sfeervolle vissersplaatsje hoor je nog altijd dialect spreken en kan je prachtig wandelen door de oude steegjes, of ‘ginkies’. Er is een gezellige haven waar je een vers visje kan eten en een bezoek aan de vuurtoren, de monumenten en het museum zijn eveneens de moeite waard. Een tochtje over het IJsselmeer moet je ook echt eens gedaan hebben. Maar let op, zondag is voor de gelovige Urkers een rustdag, dus je kan het beste doordeweeks of op zaterdag gaan.

Voor beide ‘eilanden’ geldt dat het tegenwoordig schitterende locaties zijn vol fraaie cultuur en historie.

Meer in de omgeving

Ben je op bezoek bij Schokland en Urk, dan is een bezoek aan erfgoedpark Batavialand ook zeker aan te bevelen. Hier leer je alles over de ontstaansgeschiedenis van Flevoland en ontdek je meer over het scheepvaart-verleden van Nederland. Ook is een bezoek aan het Waterloopboos of Nationaal Park Nieuw Land een aanrader.

Meer info over Schokland en Urk vind je op Schokland.nl en Tourist info Urk.

Bekijk deze video: Schokland en Urk

Maak een digitale reis door Nederland Waterland

Ontdek in 360 graden de waterrijke steden van Nederland, de mooiste natuurgebieden en de watericonen die geschiedenis hebben gemaakt. Maak je klaar voor een onvergetelijke belevenis en ervaar alles wat dit mooie waterland je te bieden heeft. Start de unieke ‘water experience’

Vond je dit interessant? Ontdek meer