Categorie:Zuid-Holland

Alblasserwaard en Vijfheerenlanden

Vlakbij de drukke Randstad ligt een puur stuk Holland met groene weiden, knotwilgen langs sloten en oude veenriviertjes, hoge dijken en monumentale boerderijen: de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. 

Puur Hollands

Dit is een karakteristiek veenweidegebied, omsloten door grote rivieren en met tal van waterlopen en kronkelende riviertjes als de Graafstroom, de Giessen en de Linge. Topattracties naast het landschap zijn de molens van het Werelderfgoed Kinderdijk, de vestingsteden Gorinchem en Nieuwpoort en Glasstad Leerdam. 

Streekproducten

Boerenkaas, zuivelproducten en fruit uit de hoogstamboomgaard: voor ambachtelijke bereide producten kun je in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden nog volop terecht. Verschillende kaasboerderijen hebben een winkel aan huis. Op het terras van ijsboerderijen geniet je van een ijsje van dagverse melk. Gastvrije theetuinen heten bezoekers aan de streek welkom.

Fietsen langs molens

Dit groene en molenrijke gebied is ideaal voor een ontspannen fietstocht. Begin bij het wereldberoemde Werelderfgoed Kinderdijk, waar liefst negentien windmolens bij elkaar staan en fiets een molenroute langs het riviertje de Alblas, over smalle polderwegen en dijken. Of ga het water op: op verschillende plekken zijn kano’s, roeiboten en zelfs Chinese sampans te huur. 

Natuurbeleving

In het Alblasserbos, langs de Linge en rond Streeknatuurcentrum Het Liesvelt en Natuurcentrum De Schaapskooi kun je mooie wandelingen maken en van de natuur genieten. Routes zijn verkrijgbaar bij VVV en in de bezoekerscentra. Ook een wandeling over de groene vestingwallen van Gorinchem zorgt voor een natuurbeleving. In het voorjaar is het extra mooi in de omgeving van Leerdam: de fruitbomen staan dan in bloei.

Vond je dit interessant? Ontdek meer