Foto: © Allard One via Shutterstock
Zuid-Holland

Familiebadplaats Katwijk aan Zee

Op slechts 5 kilometer ten westen van Leiden ligt de gezinsvriendelijke badplaats Katwijk met zijn fraaie vuurtoren en lange strandboulevard.

  • Het lichte zandstrand van Katwijk is 5 kilometer lang.
  • De witte kerk en vuurtoren zijn karakteristieke gebouwen in Katwijk.
  • De strandboulevard nodigt tot lange, heerlijke wandelingen.

Maritieme bezienswaardigheden in Katwijk: strand met vuurtoren

Katwijk ligt direct aan zee en heeft een boulevard die ideaal is voor gezellige wandelingen. Tijdens uw bezoek moet je zeker een kijkje nemen bij de oudste vuurtoren langs de Nederlandse kust en de kleine witte kerk die aan een hofje ligt met oude vissershuisjes. Dit geef je een goed beeld van het vroegere dorpsleven.

Katwijk trekt het hele jaar bezoekers. In de zomer komen gezinnen hier vooral om van zon en strand te genieten. In de winter is Katwijk een geweldige plek om wandelingen te maken, alleen of met de hond op het strand, en lekker uit te waaien. Wie op zoek is naar cultuur en winkelmogelijkheden, kan uitstekend terecht in het slechts 5 kilometer verderop gelegen Leiden.

Activiteiten in en rond Katwijk aan Zee

Voor dierenliefhebbers is lekker met de hond over het strand wandelen natuurlijk een van de leukste activiteiten die de badplaats Katwijk te bieden heeft. Er is zelfs een speciaal tweeënhalf kilometer lang strand voor honden, dat loopt van strandopgang 23 in Katwijk tot de ‘bloemenbadplaats’ Noordwijk. Deze route is ook heel goed met de fiets af te leggen, langs de kust of door de bloemenvelden. Nederland is tenslotte een fietsland, waar prachtige, kilometers lange fietsroutes te vinden zijn. Ook de 570 kilometer lange Nederlandse Kustroute gaat langs de familiebadplaats Katwijk.

Blijf je liever in het dorp om te genieten van de maritieme sfeer van de badplaats Katwijk? Beklim dan de fraaie witte vuurtoren van Katwijk, een van de oudste vuurtorens van Nederland. Op dertig meter hoogte heb je een fantastisch uitzicht dat reikt tot aan de badplaats Scheveningen en universiteitsstad Leiden. Of geniet voordat je gaat winkelen van Hollandse kaas en heerlijk rozijnenbrood van de bakkerij.

Op stap met kinderen: pannenkoeken en raketten

Vanaf het zuiden van de boulevard kunt u door de duinen van Meijendel naar Den Haag fietsen (fietsroute Den Haag - Katwijk). De Pan van Persijn is een populair bosgebied waar kinderen lekker kunnen ravotten en daarna iets kunnen eten in het pannenkoekenrestaurant.

Bovendien zijn er in de buurt ook andere leuke badplaatsen te vinden om heerlijk te  wandelen of zonnen, zoals Scheveningen en Noordwijk. Een bezoek aan de Space Expo is Noordwijk is een spannende belevenis die niet alleen leuk is voor kinderen. Hier kom je alles te weten over de wereld van de ruimtevaart.

Historische steden die beslist een bezoek waard zijn: Leiden, met zijn heerlijke ijszaken in het hartje van de stad en even daarbuiten een fantastisch museum over het menselijk lichaam, Corpus) en Den Haag. Oudere kinderen zullen Museum de Gevangenpoort leuk vinden, terwijl jongere kinderen genieten van een bezoek aan Madurodam.

Uitstapjes in de omgeving

Katwijk ligt aan de fraaie Nederlandse kust, die uitnodigt tot het maken van lange wandelingen langs het strand en door de duinen. Het achterland van Katwijk staat ook bekend om zijn vele bloemenvelden. In het voorjaar bloeien hier duizenden tulpen, hyacinten en narcissen. Pak een fiets en maak een heerlijke tocht door deze kleurenpracht! En niet te vergeten: de beroemde Keukenhof, de grootste bloementuin ter wereld, ligt niet ver van Katwijk.

Mensen die zonder auto reizen kunnen in Nederland alle kanten op met het openbaar vervoer. Een bus brengt je van Katwijk naar Leiden en daarvandaan kan je met de trein door heel Nederland reizen. Als je met je eigen auto op vakantie gaat naar Katwijk aan Zee, let er dan op dat er in het centrum en in de buurt van het strand betaald parkeren geldt (behalve op zondag).

Accommodatie in Katwijk

Overnacht in een Bed and Breakfast direct aan het strand of een romantisch landhuis aan de rivier - in de badplaats Katwijk aan Zee vind je een uitgebreid aanbod aan accommodaties: van voordelige hotels tot trendy B&B's of een knus strandhotel.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De mooiste badplaatsen in Nederland voor een vakantie aan zee

Bekijk de mooiste badplaatsen in Nederland voor een vakantie aan zee met gezellige boulevards en schone stranden. Verblijf in een hotel of vakantiehuis aan het strand.

Lees meer
}">