Gouda

661 van 803 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Gouda, de historische stad in de provincie Zuid-Holland, staat wereldwijd bekend om de Goudse kaas, de kaarsen en de stroopwafels. Maar er is nog veel meer te bewonderen in Gouda. 

Bekijk deze video: Gouda

  • Bezoek de kaasmarkt en kijk hoe vroeger de beroemde Goudse kaas gewogen en verhandeld werd.
  • Ontdek de historische gebouwen zoals de Sint-Janskerk en het Stadhuis.
  • Vier in december het beroemde en sfeervolle lichtfeest; Gouda bij Kaarslicht.

Gouda; meer dan een kaasstad

Naast de beroemde Goudse kaas is er nog veel meer te genieten in Gouda. Want Gouda heeft een van de mooiste historische binnensteden van Nederland. Zo kunt u schitterende monumentale gebouwen bekijken en wandelen langs eeuwenoude grachten met gezellige terrasjes en leuke winkeltjes.

Laad foto's

Wat kunt u doen in Gouda?

In het eeuwenoude historische centrum van Gouda vindt u prachtige monumenten zoals de Sint-Janskerk. Deze kerk is met 123 meter de langste kerk van Nederland en wereldberoemd vanwege haar Goudse glazen. Maar ook het oude Stadhuis, een prachtig monument uit 1450, mag u niet missen. Let vooral op het klokkenspel aan de rechterzijgevel; elke 2 minuten over het halve en het hele uur komen de mechanische poppen tot leven en trakteren u op een mooi schouwspel.

Daarnaast is de Gouda kaasmarkt natuurlijk een must! Dit historische schouwspel kunt u van april tot en met augustus elke donderdagochtend van 10 tot 13 uur bewonderen (behalve op Hemelvaartsdag). U ziet hoe de kazen op traditionele wijze met ‘brikken’ worden aan- en afgevoerd en net als vroeger doen de boeren en handelaren voor de Waag handjeklap om de beste kazen. In het schitterende pand, de Goudse Waag, kunt u dan gelijk het Kaas- en Ambachtenmuseum bekijken en ontdekken hoe die heerlijke Goudse kaas nu eigenlijk werd gewogen en gemaakt.

In december viert Gouda ieder jaar het beroemde lichtfeest, Gouda bij Kaarslicht. Duizenden bezoekers genieten dan van vele kerstkoren terwijl de ramen van het Stadhuis en de andere monumentale gebouwen aan de Markt zijn verlicht met duizenden kaarsen. Het hoogtepunt van de avond is het ontsteken van de duizenden lichtjes op de Markt. Magisch mooi!

Naast prachtige historie, kunt u ook lekker winkelen in de Goudse straatjes. Van bekende winkelketens en authentieke boetiekjes tot unieke cadeauwinkels, kaaswinkeltjes en ateliers met stijlvolle sieraden.

Centraal gelegen

Gouda ligt centraal gelegen in het groene hart van Zuid-Holland en is goed bereikbaar vanaf Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Zowel met de auto als het openbaar vervoer bent u er in een half uurtje. Amsterdam ligt ongeveer drie kwartier rijden vanaf Gouda. Vanaf het treinstation loopt u zo het centrum in. Uw auto kunt u makkelijk kwijt in één van de parkeergarages aan de rand van de binnenstad.

Waar kunt u lekker eten in Gouda?

U vindt in Gouda vele leuke restaurants en gezellige terrassen. Een aanrader is restaurant Brunel (adres: Hoge Gouwe 23) waar u met mooi weer kunt eten op het terras onder de historische visbanken. Ook lekker is Zalm aan de Markt 34. U geniet hier van uitzicht op het historische marktplein. Tenslotte is het Museumcafé (adres: Achter de Kerk 14) in de romantische binnentuin van Museum Gouda heerlijk voor een lunch, een high-tea of zelfs een Goudse ‘high-cheese’.

Tip van de redactie

Wilt u de binnenstad met de verborgen hofjes en steegjes van Gouda écht ontdekken? Maak dan eens een stadswandeling met een gids, of koop de wandelroute “Op pad in Historisch Gouda” bij VVV Gouda.

Overnachten in Gouda

Bent u op zoek naar een hip designhotel, een romantische bed & breakfast of een gezellige vakantiewoning voor uw familie? In Gouda vindt u voor elke smaak en budget een passende accommodatie. Bekijk het uitgebreide aanbod en boek uw ideale vakantie hier!

Ontdek meer in de omgeving
Gouda
Adres: 
Markt 35
2801JK Gouda

Best Western Hotel Gouda

Het Best Western hotel in Gouda ligt aan de rand van het historische centrum. De suites ademen met hun kaas-, stroopwafel-, en kaarsenthema Gouda.

Boek nu