Zoetermeer - Holland.com
Foto: © Sanne van Let
Zoetermeer

Zoetermeer

Zoetermeer is een snel groeiende gemeente in de provincie Zuid-Holland, gelegen in het Groene Hart, tussen steden als Den Haag, Leiden en Delft.

  • Bezoek Zoetermeer en ontdek leuke winkelstraten, restaurants en de mooie natuur rondom de stad.
  • Geniet van monumenten als de Oude Kerk en stellingmolen De Hoop.
  • Lees hier meer over bereikbaarheid en parkeren in Zoetermeer.

Oude kern

Hoewel de gemeente Zoetermeer bekend staat als een jonge gemeente, blijkt de bewoning al zo’n duizend jaar terug te gaan. Aan de rand van het in de 17e eeuw drooggemalen Soetermeerse meer zijn sporen gevonden waaruit blijkt dat men hier al eeuwen geleden woonde, op de plek waar nu de Dorpsstraat is.

Wat kunt u doen in Zoetermeer?

Hoewel de groei van Zoetermeer eigenlijk pas van de laatste decennia is, is de oude kern van Zoetermeer al eeuwen oud. En dat betekent dat er absoluut de nodige historische monumenten te zien zijn. Een goed voorbeeld daarvan is de Oude Kerk, met een toren uit 1642. Sterker nog, op dezelfde plek bleek ook al in 1296 een kerk te staan!

Ook zeer de moeite waard is de oude stellingmolen ‘De Hoop’. De molen is al in 1897 gebouwd, maar is pas na een ingrijpende restauratie in de tachtiger jaren weer actief. Sindsdien wordt wekelijks in de molen op ambachtelijke wijze graan gemalen. Op vrijdagen en zaterdagen is de molenwinkel geopend en worden er allerlei bakbenodigdheden verkocht.                                               

Naast culturele hoogstandjes kunt u in Zoetermeer ook volop leuke winkels ontdekken. De beste plekken daarvoor zijn de Amsterdamstraat, Burgemeester van Leeuwenpassage, Coppeliaschouw, Dorpsstraat, Het Rond, Middelwaard, Promenade en Promenadeplein. In Winkelcentrum Stadshart Zoetermeer kunt overdekt winkelen.

Doet u liever iets actiefs? Ga dan skiën of snowboarden bij Snowworld Zoetermeer. Of maak een wandeling door natuurgebied Noord Aa.

Waar kunt u lekker eten in Zoetermeer?

Zoetermeer biedt volop leuke restaurants voor elke smaak en elk budget. Wilt u iets heel bijzonders proberen, dan is restaurant Hofstede Meerzigt (adres: Zonnenberg 10) een aanrader. Aan de rand van de stad, met uitzicht op de mooie polders eet u hier op absoluut topniveau. Maar ook bij Bo en Ro (adres: Markt 1) eet u heel bijzonder.

Bereikbaarheid en parkeren in Zoetermeer

Zoetermeer ligt op drie kwartier rijden vanaf de hoofdstad Amsterdam en de luchthaven  Amsterdam Airport Schiphol. Ook per trein kunt u Zoetermeer goed bereiken. Bent u met de auto, let dan op waar u wel en niet kunt parkeren. In het centrum van Zoetermeer geldt betaald parkeren. De parkeerduur is onbeperkt en de parkeertarieven zijn zeer redelijk. De parkeergarages zijn zelfs de eerste uren gratis!

Accommodatie

Of u nu houdt van low budget hotels, romantische hotels of een bed & breakfast; u vindt in Zoetermeer voor elke smaak en budget de perfecte accommodatie. Bekijk het uitgebreide aanbod en boek uw ideale hotel hier!

Meer in de omgeving

Bent u in Zoetermeer en heeft u tijd over, dan zijn er talloze mooie steden en activiteiten in de omgeving die de moeite waard zijn. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de historische stad Delft of aan de chique hofstad Den Haag. Ook Gouda, bekend van de kaas en de stroopwafels is een bezoekje zeker waard.

Tip van de redactie:

Rij de schitterende fietstocht ‘Rondje Wijk en Wouden’ en ontdek het Nationaal Landschap Groene Hart van Holland in de omgeving van Zoetermeer.

Vond je dit interessant? Ontdek meer