Flower fields between city Lisse and Sassenheim
© Shutterstock

Waarom gaan?

De treffende kleuren van bloeiende tulpen zijn in de lente een typisch Nederlandse bezienswaardigheid. De rode, roze en gele kleuren zijn adembenemend mooi en zouden door iedereen gezien, of beter gezegd, ervaren moeten worden!

Zien & doen

Eten & drinken

Bij verschillende plekken waar u de bloemen kunt bewonderen zijn eetgelegenheden in de buurt, soms zelfs direct naast een bloembollenveld. In de bekende ‘Bollenstreek’ regio vindt jaarlijks een Bloemencorso plaats. Een bonte stoet met bloemen versierde wagens rijdt van Noordwijk naar Haarlem. In deze plaatsen kunt u zeker terecht voor een goed restaurant of een heerlijk terras. De langste tulpenroute van Nederland vindt u in de Noordoostpolder in Flevoland. Hier wordt ook elk jaar een Tulpenfestival georganiseerd met allerlei activiteiten. Informatie over restaurants in de verschillende regio’s is verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV-kantoren.

Overnachten

Bloemenseizoen

Van het einde van maart tot de tweede week van mei staan de bollenvelden in bloei, dit wordt ook wel de tulpentijd genoemd. De precieze periode waarin zij bloeien hangt natuurlijk af van het weer, maar over het algemeen heeft u in de tweede helft van april de meeste kans om een bloeiend veld tegen te komen. Aan het einde van maart begint het krokusseizoen. Daarna, vanaf begin april, komen de narcissen en kleine tulpensoorten op. Vanaf midden april staan de hyacinten in bloei. Ten slotte laten de tulpen hun geweldige kleuren zien, vanaf midden april tot de eerste week van mei.

Waar vindt u de bollenvelden?

In Nederland kunt u op verschillende plekken de prachtige kleurrijke bollenvelden bewonderen. De bekendste 'bollenstreek' bevindt zich achter de Noordzeeduinen tussen de steden Leiden en Den Helder. Andere, net zulke mooie bollenvelden vindt u in de provincies Flevoland (Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland) en Noord-Holland rond Enkhuizen (Bovenkarspel en Andijk) en rondom het Breezand (Kop van Noord-Holland). Bij de plaatselijke VVV-kantoren vindt u plattegronden met wandel-, fiets- en autoroutes door de bollengebieden.​

Fiets langs de tulpen

Nederland zou Nederland niet zijn zonder zijn miljoenen fietsen. Wat is dan ook een betere manier om te genieten van de heerlijke geuren, de plaatselijke cultuur en om deel uit te maken van dit kleurrijke landschap dan er doorheen te fietsen? Terwijl u zich vergaapt aan de unieke landschappen, leiden de kronkelende routes u door de velden. Bekijk ons aanbod van fietsvakanties.

Bekijk deze video: Keukenhof achter de schermen!

De Keukenhof

De Keukenhof is een onvergetelijke ervaring voor mensen van alle leeftijden. Het historische park met meer dan 2700 bomen bestrijkt tweeëndertig hectare, vol met tulpen, hyacinten, narcissen en andere lentebloemen. De bloemententoonstellingen in het park en unieke bloemenshows in de verschillende paviljoens zijn een geweldige lust voor het oog. De wereldberoemde Keukenhof in Lisse is geopend vanaf midden maart tot midden mei.