De Waddenzee

2.102 keer bekeken

47 van 69 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

De Waddenzee is een natuurgebied tussen Den Helder in Nederland en Esbjerg in Denemarken. Het is zo’n uniek natuurspektakel in de wereld dat de gehele Waddenzee in 2009 werd uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Fotograaf Andreas Weise
  • Het Waddeneiland Texel is het meest westelijk gelegen punt van de Waddenzee.
  • De Waddenzee is een zeer jong landschap: het is ‘pas’ 7000 jaar geleden ontstaan.
  • Jaarlijks gebruiken ongeveer 10 miljoen trekvogels de Waddenzee als tussenstation.

De Waddenzee is een wereld met twee gezichten. Het ene moment staat alles onder water en het andere moment kunt u lopen over de zeebodem. In het ondiepe water van de Waddenzee liggen ongeveer vijftig eilanden langs de kust van Nederland, Duitsland en Denemarken. De eerste eilanden zijn de vijf Nederlandse Waddeneilanden en ze zijn allemaal parels in de zee met ieder een eigen sfeer en karakter.

Fotograaf Andreas Weise

Eb en vloed

De Waddenzee krioelt van het leven. Tweemaal daags brengt de vloed Noordzeewater met zich mee, rijk aan sediment en plankton, waarvan het meeste bij eb in het zand achterblijft. Daarnaast warmt het ondiepe water van de Waddenzee in de zomer snel op. Dit betekent dat algen en zeewier hier snel kunnen groeien. Zij vormen de basis van de enorme overvloed aan voedsel voor de bewoners van de Waddenzee - talloze vissen, vogels en zeehonden.

Waddeneilanden

Ook de Waddeneilanden kennen een rijke flora en fauna. Op alle eilanden zijn rustige en open gebieden, stranden en duinen, een prachtige flora en fauna, open luchten en uitzichten die zich ver over de Noordzee en de Waddenzee uitstrekken. Naast de natuur bieden de eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog een levendige cultuur, sportgelegenheden en gezellige terrasjes. De natuur op de Waddeneilanden Texel en Schiermonnikoog is zo bijzonder dat ze de status van Nationale Parken hebben ontvangen.

Kunt u niet kiezen welk eiland u het liefst wilt bezoeken? Geen probleem! Dankzij de goede bootverbindingen kunt u 'wadhoppen' en zo een bezoek aan meerdere Waddeneilanden maken.

Overnachten op de waddeneilanden?

Er zijn diverse overnachtingsmogelijkheden op Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. U vindt hier een breed scala aan accommodaties. Boek een camping in de duinen of verblijft u liever op een park met diverse recreatieve faciliteiten? Daarnaast vindt u op de eilanden diverse schilderachtige bed and breakfasts en comfortabele viersterren hotels.

Ontdek meer in de omgeving
De Waddenzee
Bekijk deze video

5 unieke eilanden