© Merk Fryslân
Natuur

Schiermonnikoog

91 van 108 bezoekers vinden deze informatie waardevol.
Adres:
Reeweg 5
9166PW Schiermonnikoog

Met een lengte van 16 kilometer en een breedte van 4 kilometer is Schiermonnikoog het kleinste bewoonde Waddeneiland. Schiermonnikoog is bovendien de naam van het enige dorp op het eiland. Vanwege het gevarieerde landschap van duinen, bossen, wadden en polders is het eiland benoemd tot Nationaal Park 

  • Ontdek het kleinst bewoonde Waddeneiland en geniet van de unieke flora en fauna.
  • Bezoek het Kallemooifeest in het Pinksterweekend en Klozum; een klederdrachtfestival in december.
  • Het breedste strand van Europa vindt u op Schiermonnikoog.

Hoogtepunten van Schiermonnikoog

Er valt genoeg te beleven op het Waddeneiland Schiermonnikoog. Zo heeft Schiermonnikoog het breedste strand van Europa, kunt u genieten van 30 kilometer fietspad en zijn er spectaculaire wadlooptochten. Daarnaast, special voor de natuurliefhebbers zijn de natuurgebieden Rif en Engelsmanplaat bijzonder interessant en ook de Eendenkooi en Westerplas waar u vele bijzondere vogels kunt spotten.

Bezoek Schiermonnikoog

Schiermonnikoog trekt ieder jaar omstreeks 300.000 bezoekers. Vooral het Kallemooifeest, een traditioneel festival in het Pinksterweekend, en Klozum, een klederdrachtfestival in december, worden goed bezocht. De culinaire specialiteiten van het eiland zijn Schiermonnikoogse honing en boerderijkaas.

Bereikbaarheid Schiermonnikoog

Het eiland Schiermonnikoog bereikt u per veerboot. Deze vertrekt vanuit Lauwersoog, op de grens van Friesland en Groningen. U mag geen auto, motorfiets of brommer meenemen naar Schiermonnikoog zonder een speciale vergunning van de gemeente. Komt u met de auto? Op Lauwersoog, bij de haven, zijn twee ruime parkeerterreinen, maar reken in het hoogseizoen op minstens een half uur voor parkeren en kaartjes kopen. De dichtstbijzijnde treinstations zijn Leeuwarden en Groningen. Van hieruit kunt u per bus verder reizen naar Lauwersoog. Wanneer u van de boot afkomt rijden er bussen en taxi's naar het dorp en in het zomerseizoen zijn er fietsen te huur.

Accommodatie

Of u nu houdt van low budget hotels, romantische hotels of een huisje aan zee, op Schiermonnikoog vindt u voor elke smaak en budget de ideale accommodatie. Bekijk het uitgebreide aanbod en boek hier!

Meer in de omgeving

Schiermonnikoog is slechts een van de Waddeneilanden… maar ook de andere eilanden zijn zeer de moeite waard. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Texel, Terschelling en Ameland en ontdek de specifieke eigenschappen van de verschillende Waddeneilanden.

Tip van de redactie

Maak een huifkartocht en ontdek het eiland op zijn mooist. U ziet het wad, de kwelders, de stranden, het dorp en de duinen en leert van alles over de historie, cultuur en natuur.