Langs de 450 kilometer lange kust kan iedereenzijn ideale plekje vinden. - Holland.com
Foto: © Hollandfoto.net - Shutterstock
Natuur

De mooiste stranden van Nederland

De Nederlandse kustlijn is maar liefst ruim 450 kilometer lang en overal langs de kust zijn prachtige stranden te vinden. Bovendien zijn er ook stranden langs de Zeeuwse wateren, zoals de Oosterschelde, en langs het IJsselmeer.

  • Langs de 450 kilometer lange kust kan iedereen zijn ideale plekje vinden.
  • Op veel Nederlandse stranden wappert een Blauwe Vlag, die aangeeft dat de stranden schoon en veilig zijn.
  • Ga ook eens naar een stadsstrand, bijvoorbeeld in Amsterdam.

Nederland en strand - ze horen bij elkaar!

Nederland kent talloze prachtige zandstranden waar u van de zon kunt genieten of een heerlijke wandeling kunt maken. En natuurlijk is een strandvakantie altijd een geweldige ervaring voor gezinnen met kinderen, maar ook bijvoorbeeld voor hondenbaasjes die op vakantie willen met hun viervoeter. Nederland heeft talloze stranden waar honden welkom zijn. Ook goed om te weten: talloze Nederlandse stranden kregen al een Blauwe Vlag toegekend vanwege het schone water en de veiligheid.

De ideale strandvakantie! Geniet van een ochtendwandeling op het nog lege strand, trakteer uzelf ‘s middags op verse vis in een van de strandpaviljoens en kom daarna even bij op een van de ligbedden die vaak te huur zijn bij de strandtenten. Terwijl u tot rust komt, kunnen de kinderen lekker ravotten in het zand. 's Avonds lonken de beachclubs, met strandfeesten en live muziek terwijl de zon ondergaat!

De mooiste stranden van Nederland

In Nederland zijn talloze stranden te vinden langs de binnenwateren, zoals langs het IJsselmeer of ze Zeeuwse wateren. Maar de mooiste, langste zandstranden liggen langs de Noordzee. Daar zijn ook enkele beroemde badplaatsen te vinden:

  • Scheveningen is een stadsdeel van Den Haag. In de zomer kunt u hier niet alleen overdag van het strand genieten, maar zorgen de vele beachclubs ook voor een bruisend nachtleven.
  • Het fraaie strand van Noordwijk heeft een lengte van maar liefst 13 kilometer. Er zijn hier - en ook in Katwijk  - volop sportieve mogelijkheden voor watersport- en paardenliefhebbers.
  • Al even schoon en veilig is het strand van Zandvoort, trotse bezitter van een Blauwe Vlag en verbonden met het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.
  • Ook de provincie Zeeland staat bekend om haar eindeloze zandstranden. Hier vindt u populaire badplaatsen als Domburg en Renesse.
  • Vakantiegangers op de Waddeneilanden genieten niet alleen van kilometers lange stranden langs de Noordzee, maar ook langs de Waddenzee. Wist u dat Schiermonnikoog het breedste strand van Europa heeft?
  • De Noord-Hollandse badplaatsen Bergen aan Zee en Egmond aan Zee zijn zeer populaire vakantiebestemmingen omdat er niet alleen prachtige stranden te vinden zijn, maar ook een aantrekkelijk achterland vol tulpenvelden en interessante plaatsen zoals de kaasstad Alkmaar.

Tip: Stadsstranden

In steeds meer Nederlandse steden worden in de zomer kleine stranden aangelegd. Zo hoeft u in Amsterdam niet meer naar de Noordzee af te reizen om het zand onder uw voeten te voelen of om een verfrissende duik te nemen. Er zijn een aantal stadsstranden in Amsterdam: Strandzuid, Strand West en Strand IJburg. Wie wil weten waar die stranden precies te vinden zijn: lees ‘Het strand in Amsterdam’.

Den Haag heeft natuurlijk zijn eigen strand. De hofstad ligt direct aan zee en heeft twee stadsdelen met een strand: Scheveningen en Kijkduin. Tijdens een bezoek aan Den Haag hoeft u de duinen en het zand dus niet te missen.

Sportactiviteiten op het strand

Ontdek de vele watersportmogelijkheden langs de Nederlandse kust.  Kitesurfen of windsurfen, zeilen of katamarantochten maken, surfen of waterskiën - watersportliefhebbers kunnen op het Nederlandse water hun hart ophalen.

Het klinkt misschien lekker ontspannen, maar wadlopen is best een aanslag op uw benen. Lopen door modder en water is behoorlijk vermoeiend. Maar laat u daardoor niet weerhouden om deze onvergetelijke ervaring een keer te beleven!

Tijdens een tocht met een powerboat knal  op volle snelheid over de Noordzeegolven voor de kust van Scheveningen. Dankzij het 600pk vermogen scheert u over het water tot het strand nog maar een klein stipje in de verte is...

Blokarts op het strand: het kleine wagentje heeft drie wielen en een zeil om de wind mee te vangen - met blokarts vliegt u op topsnelheid over het strand. Zelfs zonder enige ervaring vooraf kunt u met blokarten enkele opwindende uren op het strand doorbrengen.

Of u nu naar het strand fietst of een route kiest van strand naar strand: bij de zee zijn talloze prachtige fietspaden te vinden. U kunt natuurlijk ook op de fiets een tocht maken langs de gehele Nederlandse kust, over een lengte van zo'n 570 kilometer.

Accommodaties boeken bij het strand

Aan het prachtige Nederlandse strand is een unieke soort accommodatie te vinden: strandhuizen! Deze vakantiehuizen staan niet gewoon bij het strand, ze staan letterlijk op het strand. Het spreekt voor zich dat u vanuit zo'n strandvakantiewoning een fantastisch uitzicht hebt over zee. En het is een gegarandeerd succes voor gezinnen met kinderen, met die gigantische zandbak pal voor de deur!

Veel kampeerterreinen liggen midden in de natuur in het duingebied achter de duinen. U kunt daar natuurlijk met uw eigen tent of caravan gaan staan. Maar u kunt ook gebruikmaken van de kant-en-klare, stijlvolle glampingaccommodaties zoals tentlodges.

Bij onze partner vindt u talloze leuke vakantiehuizen en - appartementen, strandhotels, B&B's en leuke kleine boetiekhotels voor de perfecte vakantie aan de Nederlandse kust.

Zoek naar andere soortgelijke dingen: