De Noordzee

1.037 keer bekeken

81 van 128 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Nederland ligt aan de Noordzee. Het is mede dankzij deze zee dat Nederland in veel talen beter bekend is als Holland. De Noordzee bood goede mogelijkheden voor ontdekkingsreizen en handel met de rest van de wereld. Zo werden de twee westelijke provincies Zuid-Holland en Noord-Holland erg welvarend en ook bekend.

  • De Noordzee bracht de Nederlanders welvaart tijdens de Gouden Eeuw.
  • Langs de kust van de Noordzee vindt u grote havensteden en kleine visserdorpjes.
  • Stormvloedkeringen en dijken houden de Noordzee in toom.

Economisch belang

Vandaag de dag is de Noordzee nog steeds van groot economisch belang voor Nederland. Langs de kust bevinden zich vele havens met vissersboten en vrachtschepen. Denk bijvoorbeeld aan de haven van Rotterdam, een van de grootste havens ter wereld, en zeer afhankelijk van de verbinding met de zee. Tot slot is de Noordzee ook nog steeds een trekpleister voor toeristen.

Waterwerken

Nederlanders hebben een haat-liefdeverhouding met de Noordzee. In het verleden hebben overstromingen vele levens geëist. Zonder de kilometers duinen, dijken, stormvloedkeringen en waterwerken zou een groot deel van Nederland onder water staan. Nederland dankt veel van haar economische welvaart aan de zee, maar de zee is ook een vijand die constant in de gaten gehouden moet worden.

Overnachten langs de kust

Bent u op zoek naar een hip designhotel, een romantische bed & breakfast of een gezellige vakantiewoning voor uw familie? Langs de Noordzeekust vindt u voor elke smaak en budget een passende accommodatie. Bekijk het uitgebreide aanbod en boek uw ideale vakantie hier!