De mooiste plekken langs de Nederlandse kust - Holland.com
Natuur

Nederlandse kust

De Nederlandse stranden kunnen in drie groepen worden onderverdeeld: de Waddeneilanden, de kustlijnen van Noord-Holland en Zuid-Holland, en Zeeland.

Waddeneilanden

Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland. Hier vindt u maar liefst achttien kilometer zandstrand. Het eiland heeft een uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden, musea, cafés met teras en vogelbroedgebieden, en organiseert festivals en vele sportactiviteiten. Naast Texel kunt u natuurlijk oon een van de andere vier eilanden (Terschelling, Vlieland, Ameland, Schiermonnikoog) bezoeken. De stranden zijn hier fantastisch en er zijn veel activiteiten voor het hele gezin.

De Hollandse kust

Van het meest noordelijke puntje van Noord-Holland tot het meest zuidelijke strand van Zuid-Holland vindt u uitmuntende fiets- en wandelpaden. Dit zijn de hoogtepunten van de kust van Noord- en Zuid-Holland.

 • Het breedste en witste strand van Nederland ligt nabij Callantsoog
 • De hoogste en breedste duinen van Nederland liggen in het bosrijke gebied van Schoorl. Met zijn 54 meter is de Radarduin de hoogste duin van Nederland. 
 • Populaire badplaatsen zijn Katwijk, Noordwijk, Zandvoort, Bloemendaal, Hoek van Holland, Bergen aan Zee, Callantsoog, Den Helder, Egmond aan Zee en Schoorl.
 • Scheveningen, bij Den Haag, is de populairste badplaats van Nederland.
 • Naast de strand, de pier en de talrijke strandpaviljoens biedt deze stad allerlei soorten vermaak. 
 • De Scheveningse pier steekt 300 meter ver de zee in. Het bestaat uit twee niveau's; het lage niveau wordt overdekt door hoge niveau wat zelf onbedekt blijft. Vanaf het einde van de pier kunt u heel Scheveningen zien. 
 • De hoogste vuurtoren van Europa vindt u in Huisduinen. Deze heeft de bijnaam Lange Haap. Deze rode gietijzeren constructie torend met zijn 63,45 meter hoog boven de grond uit. U kunt de toren beklimmen en genieten van het geweldige uitzicht over natuurreservaat de Donkere Duinen. 
 • Het meeste van de in Nederland gevangen vis wordt via IJmuiden verkocht. Deze stad heeft niet alleen de grootste vishaven van Europa, maar ook de grootste visveiling van Nederland. Samen vormen de Noordzeesluizen bij IJmuiden het grootste zeesluizencomplex ter wereld. 

De kust van Zeeland

Met 450 km aan kustlijn heeft Zeeland strandliefhebbers genoeg te bieden. Populaire badplaatsen in Zeeland zijn Cadzand, Oostkapelle, Dishoek, Domburg, Vlissingen, Renesse, Ouddorp en Westkapelle.

 • Zonaanbidders zouden Zeeland zeker moeten bezoeken! Deze provincie heeft hier de meeste zonuren van Nederland. Hier schijnt de zon 140 uur meer dan in de rest van het land. 
 • Langs Boulevard de Wielingen in Cadzand vindt u het langste kunstwerk van Europa. Het is bijna 1010 lang en bestaat uit een reeks neoklassieke pilaren en lampen. 
 • In Westkapelle staat de eerste vuurtoren met een lichtsysteem gebaseerd op draaiende spiegels. De vuurtoren zelf maakt deel uit van de Sint Willibrorduskerk uit 1470. Het lichtsysteem werd in 1817 aan de kerktoren toegevoegd. 
 • De stormvloedkering bij Hoek van Holland is uniek in zijn soort. De hele constructie is twee keer zo groot als de Eiffeltoren en vier keer zo zwaar.
 • De Grevelingenmeer is een zoutwatermeer en de grootste zeearm van Europa.
 • Tussen Colijnsplaat en Zierikzee vindt u de langste brug van Nederland. De five kilometer lange Zeelandbrug brengt u naar de overkant van de Oosterschelde.

Vond je dit interessant? Ontdek meer