Strand

45 van 60 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Nederland ligt aan zee en heeft een kustlijn van meer dan 450 kilometer lengte. Aan deze kusten vindt u overal mooie stranden. En daarbij komen nog de stranden aan Nederlandse zeearmen als de Oosterschelde en die aan binnenwateren als het IJsselmeer..

  • Met 450 kilometer aan kust vindt u altijd uw favoriete strand.
  • Op talloze Hollandse stranden wappert de Blauwe Vlag, het teken dat het er schoon en veilig is.
  • Bezoek ook eens een stadsstrand, bijvoorbeeld in Amsterdam.

Holland en strand horen bij elkaar!

In Holland zijn er talloze mooie stranden van fijn zand, waar u naar hartelust kunt zonnebaden of wandelen. En natuurlijk is een vakantie aan het strand altijd een belevenis voor gezinnen met kinderen, maar ook voor hondenbezitters die hun viervoeter graag eens op vakantie zouden willen meenemen. In Holland vindt u talloze stranden waar honden welkom zijn. Overigens wappert op veel Hollandse stranden de Blauwe Vlag, als teken dat het zeewater er schoon is en dat er op uw veiligheid wordt gelet.

Stranden aan zee

In Holland zijn er ook veel stukken strand die aan binnenwateren als het IJsselmeer of aan de zeearmen van Zeeland liggen. Maar de mooiste en langste stranden met het fijnste zand in Nederland liggen aan de Noordzee. Misschien heeft u al eens gehoord van Hollands bekendste badplaats:

Scheveningen is een voorstad van Den Haag en biedt ‘s zomers naast strandplezier ook talloze beachclubs met een bruisend nachtleven.

Met zijn heldere zand strekt het strand van Noordwijk zich over een afstand van 13 kilometer langs de kust uit. Watersporters en paardenliefhebbers hebben hier – en ook in Katwijk – de kans om hun sport te beoefenen.

Ook het strand van Zandvoort heeft fijn zand en is schoon en veilig (te herkennen aan de Blauwe Vlag); aangrenzend ligt het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

De provincie Zeeland staat eveneens bekend om haar langgerekte stranden met fijn zand. Hier vindt u populaire badplaatsen als Domburg en Renesse.

Op de Waddeneilanden kan de vakantieganger genieten van kilometerslange stranden aan zowel de Noordzee als de Waddenzee.

Tip voor gourmets: bezoek de mooiste strandpaviljoenstrandpaviljoens aan de Hollandse stranden of laat u op het strand door sterrenkoks verwennen!

Tip: Hollandse stadsstranden

Steeds vaker ontdekken bezoekers aan Holland ook leuke strandjes in de steden. Zo hoef je in Amsterdam niet naar de Noordzee te gaan om zand tussen je tenen te voelen of van een frisse duik in de zee te genieten. Amsterdam telt zelfs meerdere strandjes: Strand Zuid, Strand West en Strand IJburg. Waar u deze stranden precies kunt vinden, leest u bij ‘Stadsstranden van Amsterdam‘.

Het zal niet verbazen dat ook Den Haag zijn eigen strand heeft, want de stad waar de Nederlandse regering zetelt, ligt direct aan de Noordzee en heeft zelfs twee stranden binnen haar grondgebied liggen: die van Scheveningen en Kijkduin. Dus als u een stadsreis naar Den Haag onderneemt, hoeft u niet af te zien van duinen en fijn zeezand.

Laad foto's

Ontdekt de vele mogelijkheden om watersport aan de Hollandse kusten te beoefenen. Surfen, kitesurfen of windsurfen, varen met een zeilboot of catamaran, waterskiën... de zee en de meren van Holland bieden watersporters ontelbare mogelijkheden.

Het klinkt als een ontspannen wandeling, maar een Wadlooptocht kan u stevig in de benen gaan zitten, want het lopen door slib en water vergt heel wat kracht. Maar dat alles weegt ruimschoots op tegen de onvergetelijke ervaring die u van uw vakantie mee naar huis zult nemen.

Bij een Powerboat Tour scheert u voor de kust van Scheveningen op hoge snelheid in een motorboot over de golven van de Noordzee. Met 600 PK racet u over het water – terwijl het strand in de verte steeds kleiner wordt...

Blokarten op het strand: een kleine en lichte driewieler met daarop een zeil, waarmee u als een hazewindhond over het strand kunt zoeven. Ook mensen die het nog nooit hebben geprobeerd, kunnen met de Blokart zonder problemen een paar enerverende uurtjes op het strand beleven.

Met de fiets naar het strand rijden of een fietstocht van strand tot strand uitstippelen: hier vindt u talloze interessante strandfietsroutes. U kunt zelfs de hele Hollandse kust op de fiets afrijden – 570 kilometer lang.

Vind accommodaties aan het strand

Onze partner biedt talloze mooie vakantiehuisjes en -woningen aan de Hollandse kust aan – voor de ideale vakantie aan de Noordzee!

De beste bed & breakfasts in Nederland

Gasten waarderen deze unieke B&B’s met een 9,9 of hoger!

Lees meer

Hotels in Nederland

Op zoek naar een uniek designhotel in de stad of liever een wellnesshotel aan de kust? Keuze uit meer dan 5000 hotelkamers.

Lees meer

Vakantiehuizen in Nederland

Aan de kust, in de stad of in de natuur; boek hier uw vakantiewoning!

Lees meer