Architectuur

Het Schielandshuis

1 van 3 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Het Schielandshuis is het enige 17e-eeuwse gebouw in het centrum van Rotterdam dat de bombardementen op de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft doorstaan. Het Schielandshuis is niet alleen in architectonisch opzicht van onschatbare waarde, maar het herbergt ook een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de stad. Er worden vaak verschillende exposities gehouden.

  • Het enige overgebleven 17e-eeuwse gebouw in Rotterdam.
  • Permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de stad.
  • Architectuur in de stijl van het Hollands classisisme.

Het Schielandshuis

Het Schielandshuis is gebouwd tussen 1662 en 1665 door architect Pieter Post, een van de experts van het Hollands classicisme. Samen met Jacob van Campen ontwierp hij het prachtige Mauritshuis in Den Haag, waar nu het Koninklijk Kabinet van Schilderijen is gehuisvest. Het Schielandshuis maakt samen met De Dubbele Palmboom en de Atlas Van Stolk deel uit van het Rotterdam Museum.

Thuisbasis van veel kunstcollecties

Gedurende een halve eeuw diende het Schielandshuis als prachtige residentie voor het "polderbestuur", de raad van bestuur voor de polderwerken van de stad. Vanaf 1849 bood het Schielandshuis onderdak aan de collecties van Boijmans, een prominente kunstverzamelaar. De onschatbare kunstwerken werden er ondergebracht naast de antieke objecten die belangrijk waren voor de geschiedenis van de stad Rotterdam. Het gebouw werd te klein doordat de collectie in de loop der jaren steeds groter werd, dus in 1938 werden de kunstwerken overgebracht naar een ander gebouw. Dit gebouw in het Museumpark is tegenwoordig het Museum Boijmans van Beuningen.

Museumtuin

Bezoekers aan het Schielandshuis kunnen ook in Brasserie de Pappegay terecht voor koffie of thee of om er iets te eten. De idyllische museumtuin is ook een heerlijke plek om in stijl te lunchen of te dineren. Het is met recht een van de best bewaarde geheimen van Rotterdam.

Overnachten in Rotterdam

Bent u op zoek naar een hip designhotel, een romantische bed & breakfast of een gezellige vakantiewoning voor uw familie? In Rotterdam vindt u voor elke smaak en budget een passende accommodatie. Bekijk het uitgebreide aanbod en boek uw ideale vakantie hier!