The Van Nelle Building in Rotterdam
The Van Nelle Building in Rotterdam
Rotterdam

Van Nelle-fabriek

De grachtengordel in Amsterdam, de molens van Kinderdijk... Nederland heeft 9 schitterende monumenten op de UNESCO Werelderfgoedlijst. En daar is sinds 21 juni 2014 een nummer 10 bijgekomen: de Van Nelle-fabriek. Door het gebruik van materialen als glas en staal, en de hoeveelheid licht en ruimte dat hierdoor ontstaat, noemt UNESCO de fabriek een 'icoon van het Nederlandse modernisme'.

  • Sinds 21 juni 2014 de nummer 10 op de UNESCO Werelderfgoedlijst van Nederland.
  • Uniek in materiaal en was vroeger een koffie/thee/tabaksfabriek.
  • Bruist vandaag de dag nog van commerciële bedrijvigheid in Rotterdam.
Adres:
Van Nelleweg 1
3044BC Rotterdam
Toon locatie in Google Maps

Vooruitstrevende architectuur

Het gebouw, dat rond 1920 werd gebouwd als koffie-, thee- en tabaksfabriek, heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van de moderne architectuur in Europa. Licht, lucht en ruimte wilden de architecten en dat is wat ze creëerden in de Spaanse Polder in Rotterdam. De Van Nelle fabriek was zijn tijd ver vooruit in de vorm en materialen die zijn gebruikt. Op 21 juni 2014 heeft het Werelderfgoedcomité van UNESCO dit unieke gebouw toegevoegd op de internationale lijst van de beschermde plekken.

The Van Nelle Building in Rotterdam

Rotterdamse bedrijvigheid

Extra bijzonder aan de benoeming van de Van Nelle-fabriek is het feit dat het vandaag de dag nog altijd bruist van de commerciële bedrijvigheid. Veruit het grootste deel van de UNESCO-lijst bestaat namelijk uit cultuurgoederen in openbaar bezit, terwijl in de Van Nelle-fabriek tientallen sprankelende bedrijfjes werken en delen van de koffiebranderij zijn ingericht als evenementenruimte.

Vond je dit interessant? Ontdek meer