© Willem Mes via Toerisme Utrecht
Categorie:Utrecht

De Domkerk Utrecht

Adres:
Achter de Dom 1
3512JN Utrecht
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

De Domkerk staat naast de Dom Toren in Utrecht. Vroeger waren beiden met elkaar verbonden, maar een tornado sloeg in 1674 een gat tussen de toren en de kerk. De eerste steen van de kerk werd gelegd in 1254. In de jaren die volgden was de kerk tot 1580 katholiek, daarna hervormd, en sinds 2003 is het een onderdeel van de Protestante Kerk Nederland.

  • De Domkerk is 7 dagen per week geopend.
  • Bezoek Zaterdagmiddagmuziek, elke zaterdag een gratis concert.
  • Ruim 400.000 bezoekers per jaar.

Hoogtepunten van de Domkerk

Loopt u de Domkerk binnen dan valt direct het 32 meter hoge gewelf op. Andere kenmerken van de Domkerk zijn de banken die tegenover elkaar staan, de graven en het glas-in-lood. De beelden zijn beschadigd of onthoofd en worden met opzet niet gerestaureerd. Ze verwijzen naar de Beeldenstorm van 1566, toen calvinisten hun woede uiten over de uitbundige rijkdom van de katholieke kerk. De Domkerk werd ook getroffen en de historische gebeurtenis is vandaag de dag nog af te lezen van de beelden.

Een dienst bijwonen in de Domkerk

U kunt de Domkerk in Utrecht bijna alle dagen van het jaar gratis bezoeken. Het is ook mogelijk om een dienst bij te wonen op zondagen of tijdens speciale vieringen. Combineer uw bezoek met een wandeling door het naastgelegen pandhof van de Dom en een lunch in het theehuis. Ook het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht op het Domplein is een foto waard.

Onder het Domplein in Utrecht vind u een fascinerende tentoonstelling over 2000 jaar Domplein. Bezoek DOMunder.

Vond je dit interessant? Ontdek meer