Foto: © Ramon Mosterd
Kastelen

Kastelenroute rond Utrecht

82 van 117 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

De Vechtstreek rond Utrecht is een prachtig natuurgebied dat bekend staat om vele kastelen en landhuizen. Dus als u in Utrecht bent en zin heeft in een mooie fietstocht door het gebied waar van oudsher de adel woonde, dan is de Vechtroute een aanrader.

  • Fiets van kasteel naar kasteel.
  • Geniet onderweg van het betoverende landschap.
  • Dompel u onder in de historie.

Startpunt: Hazenveld

Het startpunt is boerderij en camping Hazenveld, van waar u fietst naar kasteel Gunterstein uit het jaar 1300. Vervolgens rijdt u richting Maarsen langs mooie landgoederen en buitenplaatsen, zoals hofstede Boom en Bosch (waar u het park kunt bekijken) en villa Beeckoever. Verder richting zuiden ziet u kasteel (tegenwoordig Universiteit) Nijenrode.

Cromwijck

Nog verder richting zuiden ziet u de voormalige ridderhofstad Oudaen uit de 13e eeuw, waarna u doorfietst richting Slangevegt (vermoemd naar de kronkelende rivier de Vecht). De volgende buitenplaats is Cromwijck. Vervolgens fietst u door naar het statige Ganzenhoef; een buitenplaats uit 1655.

't Wapen van Haarzuylen

Wanneer u dieper in de bebouwde kom van Maarssen komt, ziet u de buitenplaats Doornburg liggen; een rijksmonument uit de 17e eeuw. En wilt u even bijkomen van al het moois tussen Maarssen en Breukelen, dan is een pauze bij 't Wapen van Haarzuylen een absolute aanrader.

Tip van de redactie