Centraal Museum Utrecht

2.868 keer bekeken

4 van 5 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Centraal Museum Utrecht

Bezoek het Centraal Museum in Utrecht en ontdek de stadsgeschiedenis, collecties en kunstenaars.

Lees meer

Het Centraal Museum in Utrecht is een van de oudste stedelijke musea in Nederland en  de plek waar u onder andere ‘s werelds grootste collectie van Gerrit Rietveld-ontwerpen, schilderijen van oude meesters zoals de Utrechtse caravaggisten, en illustraties van Nijntje-bedenker Dick Bruna kunt bekijken. In 2017 viert het museum 100 jaar De Stijl met een reeks speciale tentoonstellingen en evenementen.

  • Ontdek ‘s werelds grootste collectie van Gerrit Rietveld-werken.
  • Stap de studio van Nijntje-bedenker Dick Bruna binnen of bezoek het nijntje museum
  • Bezoek het architectonische hoogtepunt van De Stijl: het Rietveld Schröderhuis.

Culturele hoogtepunten van Utrecht

Het Centraal Museum in Utrecht begon als het Stedelijk Museum van Oudheden in 1838. Sinds 1921 vestigde het museum zich in het voormalige Agnietenklooster op het Nicolaaskerkhof, waar privéverzamelaars hun artefacten aan de stedelijke collectie toevoegden om zodoende één 'centraal' museum voor de stedelingen te creëren.

Vandaag de dag wordt het museum – dat in april 2016, na een uitvoerige, drie jaar durende renovatie en uitbreiding werd heropend – gezien als de thuisbasis van een aantal van de meest prestigieuze kunstwerken en artefacten in Nederland.

Het Centraal Museum is wellicht het meest bekend om zijn Gerrit Rietveld-collectie, die met bijna 3.000 objecten de grootste ter wereld is. Rietveld was een Nederlandse ontwerper die wereldwijd wordt erkend om zijn progressieve benadering van architectuur en meubels. Het museum is ook de thuisbasis van Studio Dick Bruna, de ontwerpstudio van de lokale auteur en illustrator van het icoon Nijntje. Met een sterke focus op hedendaagse kunst, design en mode, toont het Centraal Museum op prachtige wijze de kunst, geschiedenis en cultuur van Utrecht – met name in de vaste collectie- opstelling 'De Wereld van Utrecht', die de topstukken uit de vijf collecties benadrukt. Het museum heeft altijd een vooruitstrevende aanpak gehad en liet de uniformen van zijn medewerkers ontwerpen door de beroemde modedesigners Viktor & Rolf.

In februari 2016 werd het nijntje museum geopend. Het nijntje museum is de wereld in het klein. In tien themaruimten ontdekken peuters en kleuters stap voor stap de wereld om hen heen. De prentenboeken van Dick Bruna zijn de inspiratie voor deze werelden. Zo is er het huis van nijntje, de dokter, de dierentuin, noem maar op. Kinderen stappen hier écht in de wereld van nijntje en haar vriendjes.

Belangrijke werken van Rietveld

Bezoekers komen van heinde en verre naar het Centraal Museum om de Gerrit Rietveld-collectie te zien. Zijn 'Rood-blauwe stoel' belichaamt de kenmerken van De Stijl. Het museum toont ook vele andere werken van Rietveld, waaronder 'Bijzettafeltje' (1953), een set tafeltjes die in elkaar passen en geschilderd zijn in opvallende primaire kleuren; 'Tafellamp' (1925), een schemerlamp met strakke, moderne lijnen; en 'Draadstoel' (1950), een draadstoel die zijn tijd zo ver vooruit was, dat deze niet zou misstaan ​​in hedendaagse designwinkels.

Een bezoek aan het Centraal Museum is niet compleet zonder het verkennen van het Rietveld Schröderhuis (1924), gelegen in het oosten van Utrecht. Dit is het enige gebouw dat geheel is ontworpen volgens de beginselen van De Stijl en het prijkt tevens op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De baanbrekende architectuur en interieurontwerp haalde over de hele wereld de krantenkoppen.

Het Centraal Museum viert 100 jaar De Stijl

In 2017 viert het Centraal Museum 100 jaar De Stijl, van Mondriaan tot Dutch Design, met een aantal bijzondere tentoonstellingen, waaronder een eerbetoon aan het Rietveld Schröderhuis: 'Rietvelds Meesterwerk: Leve De Stijl !'. Een ander hoogtepunt is de Rietveld en Van Baarencollectie, die Rietvelds avant-garde ontwerpen tegenover de meer conservatieve stukken uit dezelfde periode zet.

In het najaar van 2017, toont het museum ook zijn uitgebreide collectie van Droog Design, een hedendaags Dutch Design-collectief met internationale bekendheid. De titel van de tentoonstelling is 'Droog - Ontdek het begin van Dutch Design'.

Dingen om te doen in Utrecht

Hoewel Utrecht een van Nederlands oudste steden is, heeft het een bruisend karakter dat het goed doet bij bezoekers. Terwijl cultuurliefhebbers meestal massaal naar het Centraal Museum gaan, lenen het nijntje museum en Het Spoorwegmuseum in Utrecht zich ideaal voor gezinsuitjes. Het oude centrum van Utrecht is gebouwd rond de Domtoren: een spectaculaire middeleeuwse kerktoren, die uitkijkt over de pittoreske grachten. De adembenemende uitzichten zijn het beklimmen van de 465 treden waard.

Bezoek het Centraal Museum op dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00. Bestel hier uw tickets.

Tip van de redactie

2017 is het ideale jaar om Utrecht te bezoeken, omdat de stad dan op zinderende wijze 100 jaar De Stijl viert. Bezoek het Rietveld Schröderhuis om een deel van de invloedrijke architectonische geschiedenis te verkennen.

Vergeet niet om ook Slot Zuylen te bekijken: een betoverend kasteel dat uit de 13de eeuw dateert. Maak een reis terug in de tijd en leer over de intrigerende familiegeschiedenis. Ook Gerrit Rietveld begon zijn carrière hier. Duik in zijn vroege meubelontwerpen en ontdek zijn 20ste-eeuwse impact op dit grootse kasteel tijdens de speciale rondleidingen vanaf 22 april tot en met 24 september 2017.

Ontdek meer in de omgeving
Centraal Museum Utrecht
Adres: 
Nicolaaskerkhof 10
3512XC Utrecht
Bekijk de website
Openingstijden & tickets