Foto: © Bert Muller - Centraal Museum
Musea

Centraal Museum Utrecht

38 van 55 bezoekers vinden deze informatie waardevol.
Adres:
Agnietenstraat 3
3512XA Utrecht
Openingstijden & tickets

Het Centraal Museum in Utrecht is een van de oudste stedelijke musea in Nederland en de plek waar u onder andere ‘s werelds grootste collectie van Gerrit Rietveld-ontwerpen, schilderijen van oude meesters zoals de Utrechtse caravaggisten, en illustraties van Nijntje-bedenker Dick Bruna kunt bekijken.

  • Ontdek ‘s werelds grootste collectie van Gerrit Rietveld-werken.
  • Stap de studio van Nijntje-bedenker Dick Bruna binnen of bezoek het nijntje museum
  • Bezoek het architectonische hoogtepunt van De Stijl: het Rietveld Schröderhuis.

Culturele hoogtepunten van Utrecht

Het Centraal Museum in Utrecht begon als het Stedelijk Museum van Oudheden in 1838. Sinds 1921 vestigde het museum zich in het voormalige Agnietenklooster op het Nicolaaskerkhof, waar privéverzamelaars hun artefacten aan de stedelijke collectie toevoegden om zodoende één 'centraal' museum voor de stedelingen te creëren.

Vandaag de dag wordt het museum – dat in april 2016, na een uitvoerige, drie jaar durende renovatie en uitbreiding werd heropend – gezien als de thuisbasis van een aantal van de meest prestigieuze kunstwerken en artefacten in Nederland.

Het Centraal Museum is wellicht het meest bekend om zijn Gerrit Rietveld-collectie, die met bijna 3.000 objecten de grootste ter wereld is. Rietveld was een Nederlandse ontwerper die wereldwijd wordt erkend om zijn progressieve benadering van architectuur en meubels. Het museum is ook de thuisbasis van Studio Dick Bruna, de ontwerpstudio van de lokale auteur en illustrator van het icoon Nijntje. Met een sterke focus op hedendaagse kunst, design en mode, toont het Centraal Museum op prachtige wijze de kunst, geschiedenis en cultuur van Utrecht – met name in de vaste collectie- opstelling 'De Wereld van Utrecht', die de topstukken uit de vijf collecties benadrukt. Het museum heeft altijd een vooruitstrevende aanpak gehad en liet de uniformen van zijn medewerkers ontwerpen door de beroemde modedesigners Viktor & Rolf.

In februari 2016 werd het nijntje museum geopend. Het nijntje museum is de wereld in het klein. In tien themaruimten ontdekken peuters en kleuters stap voor stap de wereld om hen heen. De prentenboeken van Dick Bruna zijn de inspiratie voor deze werelden. Zo is er het huis van nijntje, de dokter, de dierentuin, noem maar op. Kinderen stappen hier écht in de wereld van nijntje en haar vriendjes.

Belangrijke werken van Rietveld

Bezoekers komen van heinde en verre naar het Centraal Museum om de Gerrit Rietveld-collectie te zien. Zijn 'Rood-blauwe stoel' belichaamt de kenmerken van De Stijl. Het museum toont ook vele andere werken van Rietveld, waaronder 'Bijzettafeltje' (1953), een set tafeltjes die in elkaar passen en geschilderd zijn in opvallende primaire kleuren; 'Tafellamp' (1925), een schemerlamp met strakke, moderne lijnen; en 'Draadstoel' (1950), een draadstoel die zijn tijd zo ver vooruit was, dat deze niet zou misstaan ​​in hedendaagse designwinkels.

Een bezoek aan het Centraal Museum is niet compleet zonder het verkennen van het Rietveld Schröderhuis (1924), gelegen in het oosten van Utrecht. Dit is het enige gebouw dat geheel is ontworpen volgens de beginselen van De Stijl en het prijkt tevens op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De baanbrekende architectuur en interieurontwerp haalde over de hele wereld de krantenkoppen.

Dingen om te doen in Utrecht

Hoewel Utrecht een van Nederlands oudste steden is, heeft het een bruisend karakter dat het goed doet bij bezoekers. Terwijl cultuurliefhebbers meestal massaal naar het Centraal Museum gaan, lenen het nijntje museum en Het Spoorwegmuseum in Utrecht zich ideaal voor gezinsuitjes. Het oude centrum van Utrecht is gebouwd rond de Domtoren: een spectaculaire middeleeuwse kerktoren, die uitkijkt over de pittoreske grachten. De adembenemende uitzichten zijn het beklimmen van de 465 treden waard.

Bezoek het Centraal Museum op dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00. Bestel hier uw tickets.

Video City Film Centraal museum Utrecht