Foto: © Creative Commons
Musea in Utrecht

Het Spoorwegmuseum in Utrecht

Treinen, treinen en nog meer treinen! In het Spoorwegmuseum in Utrecht wordt u meegenomen door de geschiedenis van het spoor in Nederland. Dit interactieve museum vol tentoonstellingen en attracties is leuk voor jong én oud.

  • Leer de geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen kennen.
  • Een must voor liefhebbers van treinen.
  • Leuk voor jong én oud.
Adres:
Maliebaanstation 16
3581XW Utrecht
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Interactief museum

In het Spoorwegmuseum maakt u een spannende reis door twee eeuwen spoorweghistorie. Doe bijvoorbeeld de Vuurproef, een 4D-simulator waarin u zelf de trein bestuurt en stap in de Stalen Monsters voor een spannende rit langs grote stoomlocomotieven. Of rij mee met de Oriënt Express en ontmoet flamboyante reizigers.

Bezoek aan het Spoorwegmuseum

Station Maliebaan is prachtig gerestaureerd om de luxe van treinreizen in de 19e eeuw te weerspiegelen, inclusief kaartjesbalie, een grote stationshal, wachtruimtes en twee restaurants. Het museum is te bereiken met een pendeltrein vanaf Utrecht Centraal en voor bezoekers die per auto komen is er een handige parkeerplaats beschikbaar. Het Spoorwegmuseum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:00 uur, en de toegang voor kinderen onder de 4 jaar is gratis.

Geschiedenis van het Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum in Utrecht is een bekende attractie die in 1927 is opgericht en als doel heeft om de historische apparatuur van de Nederlandse Spoorwegen te conserveren. In 1954 kreeg het museum zijn permanente huisvesting in het Maliebaanstation in Utrecht. Aan het einde van de twintigste eeuw onderging het museum een grondige renovatie, waarbij moderne faciliteiten werden gebouwd. In 2002 was het gebouw volledig verbouwd en kreeg het een publieksvriendelijkere uitstraling en interactieve tentoonstellingen waar honderduizenden enthousiaste bezoekers op af komen.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer