Foto: © Marieke Wijntjes via Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht
Categorie:Musea in Utrecht

Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht

Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht ligt in de binnenstad van Utrecht en is ingericht tot een spannend museum voor kinderen en volwassen. Sonnenborgh is een museum voor weerkunde, sterrenkunde en bastiongeschiedenis. Tevens is Sonnenborgh gebouwd op een van de bolwerken van Utrecht, een verdedigingswerk uit medio zestiende eeuw. De sterrenwacht van Utrecht telt vijf telescopen en organiseert avonden waarop u sterren kan komen kijken.

  • Bekijk de telescopen van Sonnenborgh.
  • De oudste telescoop is meer dan 150 jaar oud.
  • Tussen half september en half april kunt u op vrijdag- en zaterdagavond bij Sonnenborgh sterrenkijken.
Adres:
Zonnenburg 2
3512NL Utrecht
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

De locatie en telescopen van Sonnenborgh

Oorspronkelijk was sterrenwacht Sonnenborgh gelegen op de Smeetoren, één van de grootste en oudste verdedigingswerken van Utrecht. Daar kwam in 1642 de eerste sterrenwacht van de universiteit. Het gebouw verkeerde halverwege de 19e eeuw in zo’n slechte dat natuurkundige Buys Ballot het idee opperde om bovenop het 16e-eeuwse bastion Sonnenborgh een nieuwe sterrenwacht en een weerkundig instituut te bouwen.

Op Sonnenborgh staan vijf grote telescopen op de hemel gericht. Je kunt er de maan, de planeten, de sterren of de zon mee bekijken. De oudste kijker is meer dan 150 jaar oud, de nieuwste maar een paar jaar.

Rondleidingen en sterrenkijkavonden

Tijdens een rondleiding laten onze publieksbegeleiders je het museum zien en vertellen je de mooiste verhalen over de sterrenwacht, het oude bastion en het meteorologisch instituut. Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht is open van dinsdag t/m vrijdag: 11.00 – 17.00 en zondag 13.00 – 17.00 uur. Vanaf begin oktober tot eind maart zijn er iedere vrijdagavond en zaterdagavond van 20.00 – 21.30 uur sterrenkijkavonden.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer