Appeltaart!

Denise Kortlever, woensdag 13 februari 2013 , 855 keer bekeken

30 van 43 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Vraag een willekeurige Nederlander welke taart hij het liefst eet en hij antwoordt waarschijnlijk "appeltaart". De meeste mensen hebben een favoriet recept, dat vaak van generatie op generatie wordt doorgegeven. Elke generatie geeft het recept een eigen draai. Wat alle recepten gemeen hebben, is de warme geur van kaneel en vers geklopte slagroom die erbij wordt geserveerd.

Winkel 43 in Amsterdam wordt vaak genoemd als de beste plek om Hollandse appeltaart te eten. Ze serveren er dan ook honderden stukken appeltaart per dag. Winkel 43 ligt vlakbij de drukke Noordermarkt en zit altijd vol Amsterdammers en winkelaars die even uitpuffen na een dagje struinen op de markt. Het deeg van hun appeltaart is vochtig met een knapperig randje, een perfecte combinatie met de grote zoetzure stukken appel. De taart wordt warm geserveerd met een grote dot slagroom en vormt bijna een maaltijd op zich.

Volgens de Amsterdamse krant Het Parool is de appeltaart van de bekende bakker Kuyt het allerlekkerst. De meeste Amsterdammers lijken het ermee eens te zijn omdat de bakker wekelijks meer dan 500 kilo goudreinetten nodig heeft om aan de vraag te voldoen. Hun versie verschilt iets van de traditionele Hollandse versie en is meer een appelschnitt. Hij heeft een dikke korst, zoete appelvulling en een laag heerlijke poedersuiker en amandelschaafsel er bovenop.

In Den Haag, Arnhem en Rotterdam vindt u nog een beroemde versie van de Nederlandse klassieker bij Dudok. Hier krijg je een koud stuk taart met een goudkleurige, korrelige bovenlaag, een breekbare korst en een genereuze hoeveelheid sappige, zachte appelstukken daartussen. Ook deze taart wordt natuurlijk geserveerd met vers geklopte slagroom. Waarschijnlijk krijgt u na het eten van deze taart geen hap meer naar binnen.

Driesterrenchef Jonnie Boer van restaurant De Librije in Zwolle tilt de klassieke Nederlandse appeltaart naar een heel nieuw niveau. Het recept van zijn moeder is getransformeerd tot een briljant, indrukwekkend gerecht: een gedeconstrueerde versie van appeltaart geserveerd in een speciaal gemaakte houten doos. Ingrediënten als pure chocolade, steranijs en een mascarpone-kaneelstokje verrassen bij elke hap.

Ontdek meer in de omgeving
Appeltaart!