Architectuur aan de Nederlandse kust

Jeroen Apers, woensdag 15 mei 2013 , 341 keer bekeken

3 van 5 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Scheveningen is een vissersdorp dat is uitgegroeid tot Nederlands grootste badplaats. De bijbehorende boulevard is onlangs volledig getransformeerd van een rechte stoep in een sierlijk promenade. Je kan er nu heerlijk flaneren op z'n Spaans. Niet zo vreemd, aangezien het ontworpen is door de Catalaanse architect Manuel De Solà-Morales. En als je er toch je wandelingetje maakt, bekijk ook eens de leuke paviljoentjes die er staan. Zoals ‘Fiets&Stal’ van kunstenaar John Körmeling, een fietsreparatiewinkeltje dat eerder doet denken aan een vooroorlogs tankstation. Ook het museum Beelden aan Zee is een bezienswaardigheid. Waar je bij een museum een opvallend gebouw aan de boulevard verwacht, is dit museum helemaal verscholen in de duinen onder het Koninklijke Paviljoen de Witte. Een prestatie om te vinden!

Ook buiten de steden zijn langs de Nederlandse kust enkele pareltjes op het gebied van architectuur te ontdekken. In de duinen bij Oostvoorne, onder de rook van de Rotterdamse haven, is het afgelopen jaar een mooi restaurant geopend. Dit restaurant, heel toepasselijk Aan Zee genoemd, is samengesteld uit zeecontainers. Niet dat het te zien is, want het gaat met zijn sierlijk ronde vormen helemaal op in de omgeving. Het is inmiddels een hotspot voor natuurliefhebbers en (kite)surfers, die daarna lekker uitpuffen bij de open haard of op het terras.

Bij het informatiecentrum Neeltje Jans, over het Deltawerken project, zijn alweer bijna 20 jaar geleden het zoet- en zoutwaterpaviljoen gebouwd. Niet dat deze bouwwerken van Lars Spuybroek en Kas Oosterhuis gedateerd zijn, want ze waren in vormgeving hun tijd ver vooruit. Nog steeds trouwens. Deze 'blobs' (binary large objects) zijn helemaal computergestuurd vormgegeven en gebouwd. Het bouwwerk ziet eruit als een zeebeest dat zich lekker op de kant heeft genesteld. Ook binnen voel je je bijna Jonas in de walvis, maar laat dat je niet weerhouden om even binnen te kijken.

Nog iets verder Zeeland in, op het strand bij Domburg, is het zelfs mogelijk om in hypermoderne strandhuisjes te slapen. Vanaf mei tot oktober kun je bij Slaapzand een huisje huren dat direct aan zee ligt. Vanuit deze strak vormgegeven huisjes heb je een fantastisch zicht en stap je vanuit je bed zo de zee in. Mooier wakker worden kan ik me bijna niet voorstellen.

Museum Beelden aan Zee, Harteveltstraat 1, Den Haag
Restaurant Aan Zee, Strandweg 1, Oostvoorne
Deltapark Neeltje Jans, Faelweg 5, Vrouwenpolder
Slaapzand, Zuidstraat 19, Westkapelle

Ontdek meer in de omgeving
Architectuur aan de Nederlandse kust