Architectuur aan ‘t IJ

Jeroen Apers, dinsdag 5 maart 2013 , 271 keer bekeken

14 van 15 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

De meeste mensen die een bezoek brengen aan onze hoofdstad gaan direct van het Centraal Station naar de Dam, de grachten of het Museumplein. En dat is jammer want als je de achteruitgang van het station neemt, word je beloond met een geweldig uitzicht over ‘t IJ, het water dat het stadscentrum scheidt van Noord-Amsterdam. Op de oevers zijn in de loop der jaren vele architectonische hoogstandjes verrezen.

Het nieuwe EYE Film Museum, dat is ontworpen door de Oostenrijkse ontwerpers Delugan & Meissl, kun je bijna niet missen. Dit opvallende gebouw op de noordelijke oever ziet er met zijn schuine muren uit als een enorme oester. Het is voornamelijk afgesloten (om films te kijken) maar vanuit de receptiehal heb je een fenomenaal uitzicht over de waterkant van de stad en de voorbijvarende schepen. Het is een favoriete plek voor een romantisch diner bij zonsondergang, vooral omdat het restaurant net zoveel indruk maakt als het uitzicht.

Vanaf het station kun je met het veerpont naar de NDSM-werf. Deze voormalige scheepswerf raakte in de tachtiger jaren van de vorige eeuw in verval en wordt nu gebruikt door kunstenaars en creatieve bedrijven. Het enorme gebouw met zijn grote stalen constructie biedt onderdak aan creatieve ondernemers. Op het terrein hieromheen worden het hele jaar door verschillende culturele evenementen georganiseerd, zoals theaterfestival Over het IJ en een carnavalsfeest.

Als je ’t IJ nog eens oversteekt, kom je bij de Houthavens waar het zogenaamde REM-eiland ligt. Dit voormalige boorplatform stond jaren in de Noordzee en maakte geschiedenis als piratenzender. Sinds die tijd is het platform verhuisd naar ’t IJ en maakten de dj’s plaats voor een goed getrainde keukenbrigade. Hier heb je een geweldig uitzicht over de stad, als je tenminste geen hoogtevrees hebt.

Mijn reis eindigt aan de oostzijde van het Centraal Station waar op de Oosterdokskade, in de voormalige haven, de nieuwe Amsterdamse Openbare Bibliotheek is verrezen. Hier vind je geen saaie leesruimten met lange rijen boeken maar een high-tech multimediacentrum waar je eindeloos boeken en  kunt doorbladeren en van films en muziek kunt genieten. Als je geen boekenwurm bent maar wel van moderne architectuur houdt, moet je zeker de roltrap eens nemen. Het gebouw zit vol verrassende kijkhoeken. Sluit je reis af met een bezoek aan het buffetrestaurant op de bovenste verdieping met zijn geweldige uitzicht op de oude architectuur van de stad.

Ontdek meer in de omgeving
Architectuur aan ‘t IJ