Art Rotterdam

Ulrike Grafberger, donderdag 4 april 2013 , 268 keer bekeken

5 van 5 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Vandaag staat een bezoek aan Art Rotterdam op het programma. Art Rotterdam is een van de meest toonaangevende kunsttentoonstellingen in Holland. Zo’n 70 galeries uit heel Europa, waaronder Hollandse topgaleries als West en Grimm, tonen contemporaine kunst. Alleen de locatie is al briljant: de Cruise Terminal op de Wilhelminapier, in mijn ogen de mooiste wijk in Rotterdam. Hier staan de beroemde Erasmusbrug, het legendarische New York Hotel, de spannendste wolkenkrabbers en een aantal leegstaande pakhuizen die momenteel als locatie voor evenementen worden gebruikt.

Filistijnen onder kenners

Ik vind kunst heel interessant maar ben bij lange na geen kenner. Ik snap de diepere betekenis van zwarte of blauwe doeken niet gelijk. Ik ben dus blij dat mijn vriendin Gritta de tijd neemt om mij door Art Rotterdam te begeleiden. Gritta is kunsthistorica. Ze werkt voor een Hollands kunstblad en houdt toezicht op de MK Art Award. Ze is elke dag aanwezig bij de tentoonstelling. Als iemand het weet, is zij het wel.

Ze laat me de werken zien van de bekendste Hollandse kunstenaars, waaronder Hans van Bentem, Atelier van Lieshout, Carolein Smit en Tiebbe Beekman. Vervolgens gaan we naar de Duitse galeries, waaronder Sommer & Kohl en Klemm uit Berlijn, waarna we doorlopen naar Rotwand uit Zürich en Rokeby uit Londen, waar de gezichtloze jonge mannen en vrouwen van Gideon Rubin worden tentoongesteld. De Kai Middendorff Galerie uit Frankfurt wordt vertegenwoordigd door de grootschalige, felgekleurde olieverfschilderijen van de Turkse kunstenaar Ekrem Yalcindag. Gelukkig vertellen de vriendelijke galeriehouders geduldig over de werken. Nu weet ik dus dat Ekrem Yalcindag indrukken die hij op straten over de hele wereld opdeed heeft vertaald naar gekleurde cirkels in zijn grote, ronde schilderijen, die "Impressions from the streets" heten. En de kleurencombinaties van een winkeletalage in Düsseldorf komen terug in een opeenvolging van drie kleurenvelden op doek. Dat moet je wel eerst weten...

Paradijsvogels en de rijke adel

Ik vind het publiek minstens net zo interessant als de kunst: een man in een versleten roze jasje en een boel piekerig oranje haar staat naast een andere beroemdheid in zwarte lederhosen en een zwart jasje met een gilet van vossenbont dat mijn grootmoeder niet zou hebben misstaan. In de volgende kamer loopt een dame op Yves Klein blauwe enkellaarsjes en een bijpassende tulband op haar hoofd. Ik besluit volgend jaar meer aandacht te besteden aan mijn eigen outfits.

Wat op het eerste gezicht opvalt aan de mensen, wordt bij de tweede blik bevestigd. Hier verzamelt zich het welgestelde publiek. En dat moet ook, want kunst wordt naar de mensen gebracht. Een klein schilderij kost misschien een paar honderd euro maar voor een muurvullend doek moet je rond de 25.000 euro neertellen. En iedereen er plek voor heeft, kan een hele installatie in zijn zitkamer neerzetten.

Bewegende kunst

We lopen door naar het Las Palmas voor Art Rotterdam Projections, de tentoonstelling over videokunst. Films worden geprojecteerd op enorme doeken. "Parade" van Hans Op de Beeck maakt de grootste indruk op mij. In zijn film laat Hans Op de Beeck allerlei mensen in een soort parade over het toneel van een klassiek theater in zijn stad lopen. De achtergrond verandert (de aquarellen van de artiest) terwijl kinderen, schoonmakers, voorbijgangers en nog vele andere types over het podium lopen. Het is een parade van het leven die eindigt met een begrafenis en een jong kind als symbool voor nieuw leven.

Dus wie koopt kunst? Hotels, bijvoorbeeld. De grootste voorstaander van videokunst in hotels is het Andaz Hotel in Amsterdam. Video’s van internationale videoartiesten worden weergegeven in de gangen, bepaalde kamers en de lobby. Het hotel bezit een collectie van 40 werken.

Als je interesse hebt in contemporaine kunst of nog een paar video’s, installaties, beelden van gekleurde cirkels of beelden nodig hebt voor je zitkamer, moet je zeker de volgende Art Rotterdam bezoeken.

Ontdek meer in de omgeving
Art Rotterdam