Bezoek Volendam met een groep: 5 tips

Heather Tucker, dinsdag 5 maart 2013 , 850 keer bekeken

97 van 115 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Het was bitterkoud toen we in Volendam aankwamen. Hoewel de temperatuur al rond het vriespunt lag, was het vooral de wind die vanaf het IJsselmeer waaide waardoor het extra koud aanvoelde.

We lieten ons er echter niet door afschrikken. We waren in Volendam voor de kledingdracht, kaas, vis en traditionele Hollandse taferelen. In dit oude vissersdorp ben je als toerist als een vis in het water. En met een groep is het des te leuker.

Met zo’n 22.000 inwoners zal je niet snel verdwalen in Volendam. Maar met de volgende vijf (groeps-)activiteiten bent u van succes verzekerd: 

1. Ga op de foto in historische klederdracht.

U kent het waarschijnlijk wel van de anzichtkaarten: grote rokken, gekke hoofddeksels en een hoop accessoires. U krijgt de kleding aangemeten en trekt deze over uw eigen kleding heen. Dan wordt de groep in een een ouderwets tafereel neergezet. De groepsfoto die gemaakt wordt is uiteraard een prachtig souvenir! U vindt de klederdracht fotografen langs de dijk.

2. Eet.

In Restaurant De Koe wordt het eten geserveerd op originele borden en loopt het personeel in klederdracht en in Grand Café Charleston zit iedereen gezellig aan lange tafels. En uiteraard is vis een goede keuze in een vissersdorp.

3. Neem de veerboot naar Marken.

Het is misschien wat opmerkelijk om een bezoekje aan Marken op te nemen in een lijst met tips over Volendam, maar dit voormalige eiland (er loopt nu een dijk naar het vasteland) in de Zuiderzee is de prachtige locatie om foto’s te maken van de karakteristieke houten huizen. U kunt er het Marken Museum bezoeken en de kunst van het klompenmaken ontdekken. Marken werd in de 13e eeuw door een stormvloed gescheiden van het vasteland. Hier reist u, meer nog dan in Volendam, terug in de tijd. De tocht aan boord van de Marken Express duurt ongeveer 30 minuten.

4. Bezoek het museum.

In het Volendams Museum aan de Zeestraat 41 komt u alles te weten over de geschiedenis die Volendam zo interessant maakt. Zelfs als je groep niet bestaat uit enthousiaste museumgangers, is voor iedereen wel iets moois te vinden tussen de oude interieurs, traditionele kostuums en historische stukken. 

5. Koop een stuk kaas.

De Cheese Factory Volendam aan de Haven 25 werd eind 2012 geopend. Er worden demonstraties gegeven, er is een museum en je kunt er kaas proeven en kopen.

**Let op: Niet alles is gedurende de winter open in Volendam dus kijk altijd eerst op de websites. Dit geldt ook voor de Marken Express en de musea.

Ontdek meer in de omgeving
Bezoek Volendam met een groep: 5 tips