Buiten de hokjes genieten

Marloes Tervoort, woensdag 16 oktober 2013 , 121 keer bekeken

3 van 3 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Met een traditie van ruim twintig jaar heeft het Crossing Border festival internationaal een belangrijke positie veroverd. Zo traden Rufus Wainwright en Patti Smith er in 2007 op. En in 2012 sprak Robert Kaplan er tijdens het nieuwe festivalonderdeel Border Sessions, waar schrijvers en filosofen hun visie op de wereld delen. Maar het leukst aan Crossing Border vind ik toch wel de mix van gevestigde artiesten en nieuw talent.

De uitdaging is om niks te missen. Het vergt nogal een doordachte logistiek om al je favorieten te zien en ook nog ruimte te houden voor spontane verrassingen. Allereerst moet je een locatie kiezen: ontstaan in Den Haag is het festival inmiddels uitgebreid naar Enschede in Oost-Nederland en het Belgische Antwerpen. De programmering in de verschillende steden overlapt elkaar zo nu en dan, maar niet alle bands treden in elke stad op. Even goed de programmering bestuderen dus. Als je van het grote aanbod te onrustig wordt, kun je natuurlijk ook gewoon voor één knaller gaan en ter plaatse zien waar je verder belandt.

Afgelopen jaar was Crossing Border wederom uitverkocht. Een van de hoogtepunten: First Aid Kit: twee zusjes in seventies-fladderjurken, die steengoed tweestemmig zingen. Verder is het een perfect festival om gewoon lekker rond te lopen en maar zien waar je uitkomt. Het publiek is gemiddeld wat ouder, maar dat zorgt juist ook weer voor een aangenaam ontspannen sfeer.

Ik luister tegenwoordig regelmatig naar de Crossing Borders playlist op Spotify, ideaal als je een eerste indruk wilt krijgen van het festival, of bands wilt terugluisteren. Maar beter nog is om op tijd een kaartje te bemachtigen.

Ontdek meer in de omgeving
Buiten de hokjes genieten