Carnaval: feesten alsof je leven ervan afhangt

Heather Tucker, donderdag 28 maart 2013 , 371 keer bekeken

5 van 6 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Er zijn een aantal momenten waarop het een beetje... vreemd kan zijn om aan te komen in Nederland. Om 12 uur ’s middags op de eerste maandag van de maand bijvoorbeeld. Dat is het moment waarop de alarmsirenes, die vroeger voor bombardementen werden gebruikt en nu voor publieke noodgevallen, worden getest. Of op oudejaarsavond, wanneer het hele land lijkt te ontploffen door het vuurwerk. Dan heb je ook nog Koninginnedag (wat binnenkort Koningsdag wordt), wanneer alles en iedereen in het oranje is gehuld en alles één groot feest is.

Ja, als je op een van deze momenten aankomt, valt je mond waarschijnlijk open van verbazing (of verwarring). En als je in de week voor Aswoensdag naar een van de zuidelijke provincies gaat, moeten we nog een feest aan het lijstje toevoegen, namelijk Carnaval.

Elk jaar wordt er in februari in Brabant, Limburg en Zuid-Gelderland Carnaval gevierd. In andere delen van Nederland, zoals Groningen en Friesland, wordt ook wel wat gevierd maar niet op dezelfde schaal als in de katholieke delen van de zuidelijke provincies.

Ondanks dat een aantal feestvierders al eerder begint, is Carnaval pas officieel begonnen nadat de burgemeester de symbolische sleutels van de stad aan Prins Carnaval heeft overhandigd. Prins Carnaval wordt gekozen op 11 november (de dag der dwazen). Vanaf dat moment tot in februari is de Raad van Elf druk bezig met de voorbereidingen voor het Carnaval. Vanaf het moment dat de sleutels worden overhandigd tot Aswoensdag feesten de Prins en zijn onderdanen er op los in hun tijdelijke rijk der dwazen.

De carnavalsoptochten met hun praalwagens en extravagant uitgedoste passagiers mag je ook zeker niet missen. De praalwagens worden in het grootste geheim voorbereid en vormen een hoogtepunt tijdens de feestelijkheden.

Carnaval is pas echt compleet met een verkleedpartij. Denk er wel aan dat het in Nederland in februari echt koud is, dus kleurrijke korte en blote kostuums zijn geen goed idee. Opvallende maar warme kleding en grappige hoeden zijn een betere keuze.

Wat je ook draagt, tijdens carnaval laat je je zorgen varen, speel je de nar en feest je alsof je leven ervan afhangt.