Culiburgers

Denise Kortlever, vrijdag 19 december 2014 , 233 keer bekeken

2 van 2 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

De afgelopen jaren zijn er verschillende Nederlandse concepten ontstaan die de hamburger in een compleet nieuw daglicht hebben gezet. Deze burgers worden gemaakt van biologisch, verantwoord vlees van de allerbeste kwaliteit of juist van creatieve ingrediënten als gegrilde aubergines en zeewier. Andere opvallende kenmerken van deze burgerconcepten zijn hun moderne design, de uitgebreide reeks opties en de hoogwaardige kwaliteit: tja, het is bijna alsof ik hier een dure auto sta aan te prijzen…

Burgermeester in Amsterdam is waarschijnlijk het bekendste burgerrestaurant in Nederland en heeft drie populaire locaties in de hoofdstad. Ze richten zich hier op eerlijk en eenvoudig eten, alles wordt huisgemaakt en zoveel mogelijk met gebruik van lokale producten. Dit zorgt voor heerlijke burgers: knapperige Italiaanse broodjes met romige mayonaise, sappig vlees van Blonde d’Aquitane-koeien en groenten met een ‘bite’. Het menu biedt ook totaal andere burgers, zoals eend met zuurkool, Texels lam of geitenkaasburgers voor de vegetariërs. Voor diegenen die moeilijk kunnen kiezen (zeker niet alleen vrouwen volgens Burgermeester!) is er het minitrio. Waaghalzen gaan voor de maandelijks wisselende special, gebaseerd op de creatieve suggesties van gasten.

Een ander burgerconcept dat succesvol blijkt, is de Burger Bar in Amsterdam, waar gasten hun eigen burger kunnen samenstellen door het kiezen van een soort vlees (Iers, Black Angus of Wagyu), de grootte, het broodje en toppings als bacon of avocado. Bij Burgerz in Delft en Den Haag worden ‘funky burgers’ geserveerd in een Amerikaanse ‘diner’. Het recente geopende Meneer Smakers in Utrecht richt zich vooral op duurzaamheid en biedt burgers met originele namen als Oom Jimmie (Schotse zalm met kappertjes en wakame) en Opa Harry (lamsburger met bieten, taugé en honingmosterd).

The Butcher in Amsterdam serveert ‘bloody delicious’ burgers van de beste kwaliteit en onderscheidt zich met name door een stijlvolle sfeer en urban vibe. Deze trendy bar bevindt zich aan de beroemde Albert Cuypmarkt in Amsterdam, midden in de hippe Pijp. The Butcher heeft een stoere uitstraling met witte wandtegels, een open keuken en een slagersvitrine met vlees. Goed om te weten: ze zijn open van 11 uur ’s ochtends tot ver na middernacht. En: er is een geheime cocktailbar achter in de zaak. Zorg er wel voor dat je achter het wachtwoord komt! Hoe? Dat is dan juist weer geheim.

Burgermeester: Albert Cuypstraat 48 / Elandsgracht 130 / Plantage Kerklaan 37, Amsterdam
Burger Bar: Kolksteeg 2 / Warmoesstraat 21 / Reguliersbreestraat 9, Amsterdam
Burgerz: Oude Delft 113-115, Delft / Prinsestraat 23, Den Haag
Meneer Smakers: Nobelstraat 143, Utrecht
The Butcher: Albert Cuypstraat 129, Amsterdam

Ontdek meer in de omgeving
Culiburgers