Cultureel gerechtvaardigd voyeurisme

Marloes Tervoort, zondag 20 oktober 2013 , 197 keer bekeken

5 van 9 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Amsterdammers zijn trots op “hun” IDFA, dat in 1988 is gestart om de documentairecultuur nationaal en internationaal te stimuleren. In de voorverkoop moet je er vroeg bij zijn met kaartjes maar ik heb gelukkig een kennis die me jaarlijks een overzicht stuurt van de films die ik moet zien. Ik hoef me dan alleen nog maar in te schrijven en mijn kennis regelt de kaartjes voor deze juweeltjes op het programma.

Nederland is het land van de documentaire. Documentairemakers als Michiel van Erp bieden een prachtige en soms bijna voyeuristische blik op de Hollandse cultuur. Van Erp vestigde zijn naam met documentaires over onze nationale cultuur, zoals Pretpark Nederland en Welkom in Nederland. Veel bekende Nederlandse filmmakers, zoals Johan van der Keuken, John Appel en Renzo Martens, werden beroemd dankzij IDFA. Er is ook genoeg te zien voor bezoekers die geen Nederlands spreken want een groot deel van IDFA wordt gereserveerd voor internationale documentaires.

Gelukkig heeft Amsterdam ook veel arthouse bioscopen, die het hele jaar door documentaires vertonen. Mijn favorieten zijn Rialto, Kriterion, Studio K en Cinecenter. Het zijn allemaal theaters met een wat alternatieve, Berlijnachtige sfeer.

Sinds 2012 heeft IDFA een geweldige nieuwe festivallocatie: het EYE Film Institute. Dit opvallende theater en filmmuseum is een Mekka voor filmliefhebbers. Als je vierkante ogen hebt van alle films en aan het donker wilt ontsnappen, reserveer je een tafel in het bijbehorende restaurant. Hier wordt niet alleen geweldig eten geserveerd, maar ook een fenomenaal uitzicht over de stad. De perfecte plek om na te denken over alle verhalen terwijl je geniet van de zonsondergang en een goed glas wijn.

Ontdek meer in de omgeving
Cultureel gerechtvaardigd voyeurisme