Honger of niet, de Markthal Rotterdam moet u hebben gezien

Heather Tucker, dinsdag 21 oktober 2014 , 570 keer bekeken

118 van 136 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Na vijf jaar bouwwerkzaamheden werd de langverwachte Markthal in Rotterdam op 1 oktober 2014 officieel geopend door Koningin Máxima.

De bouw startte op 1 oktober 2009. Omdat ik in Rotterdam woon, kan ik stellen dat het jarenlang voelde alsof er niets gebeurde. Toch wist (de meerderheid van) Rotterdam niet dat er juist verre van niets gebeurde.

De locatie van de Markthal heeft grote geschiedkundige waarde. Het is namelijk precies de plek waar Rotterdam in 1270 werd gesticht toen er een dijk werd opgetrokken in de rivier de Rotte. In 1340 verkreeg de nederzetting het stadsrecht. De bodem is hier zeer onstabiel en nat. Daarom zijn er voor de Markthal 2.500 zware betonnen heipalen in de grond geslagen om een stevige fundering te creëren.

Er is ook veel tijd en creatief denkwerk gestoken in de grote diepte van de bouwplaats, die vijftien meter bedraagt. Er zijn pompen ingezet om het grondwater, dat al op drie meter onder straatniveau in de put liep, weg te pompen. Het stelde archeologen in staat om voorwerpen uit de tijd van de eerste nederzetting veilig te stellen. Om van acht tot vijftien meter diep te kunnen graven zonder teveel druk op de wanden en vloer uit te oefenen, werd de bouwplaats onder water gezet. Er waren GPS-technologie, duikers in zware duikpakken en heel veel beton nodig om het af te maken.

Er ging drie jaar en enorm veel werk in de ondergrondse delen zitten dus je kunt je voorstellen hoeveel inspanning er in de bovengrondse delen is gestoken. Die bestaan o.a. uit acht restaurants, 228 appartementen, 96 units die verse etenswaren verkopen, meer dan 2.500 deuren en 2.000 ton staalbewapening (en nog eens 6.000 onder de grond).

Een paar dingen die je echt niet mag missen:

De 4.500 kunstpanelen die het plafond en de zijwanden van de Markthal bedekken en samen de Hoorn des Overvloeds vormen, kun je natuurlijk niet missen. Het complete beeld bestaat uit 400.000 megapixels. Kijk of je tussen het fruit, de groenten en andere verse producten in het kunstwerk ook de insecten kunt vinden.

Op verschillende toegangspunten rond de Markthal staan zes lichtkunstwerken. Ga precies op de juiste plek staan en de delen van elk kunstwerk vormen een bekend Hollands icoon: een tulp, kaas en meer.
In de liftruimte van de Markthal is een permanente tentoonstelling te vinden: de Tijdtrap. Deze tentoonstelling is dagelijks gratis te bezoeken. Je vindt er voorwerpen die in de bodem zijn gevonden tijdens de bouw van de Markthal. Je daalt 15 meter af onder straatniveau en gaat daarmee terug in de tijd om te zien hoe mensen leefden in het Rotterdam van de Middeleeuwen.

Ook de glazen wanden aan weerszijden van de Markthal zijn bijzonder. Ze houden je droog en kunnen bij harde wind 70 cm meebewegen.

Dus of je nu honger hebt of niet, de Rotterdamse Markthal is een must see!

Ontdek meer in de omgeving
Honger of niet, de Markthal Rotterdam moet u hebben gezien
Adres: 
Ds. Jan Scharpstraat 298
3011GZ Rotterdam
Bekijk de website
Bekijk de website