De Parade is back in town!

Marloes Tervoort, donderdag 6 juni 2013 , 142 keer bekeken

1 van 5 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Het reizende theaterfestival De Parade is beroemd in Nederland. Van juni tot augustus spelen ze achtereenvolgens in Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. Zelfs al staan de Nederlandse zomers nu niet bepaald bekend om de tropische hitte, De Parade maakt van elke zomer een feest. Persoonlijk denk ik dat dit door de nostalgische  sfeer komt, met de kleine circustenten als theater, de  hutten die dienstdoen als tijdelijke restaurants en de zweefmolen als middelpunt. De Parade heeft een vrolijke uitstraling die een magneetwerking heeft op het publiek, voornamelijk hippe dertigers.

Het lijkt een beetje op verliefd worden. Wanneer De Parade naar de stad komt, word ik rusteloos en moet ik gewoon gaan. Het begon allemaal 15 jaar geleden toen iedereen het er ineens over had: dat leuke kleine festival met de hippie kermisachtige sfeer. Die zomer omarmde ik De Parade. Wat een geweldige sfeer en wat een geweldige mensen! Die zomer was ik net iets te vaak te laat op mijn werk met een lichte kater. Daarna was ik er elke zomer bij terwijl het festival steeds succesvoller werd en steeds meer publiek trok. Iedereen wilde erbij horen en het werd steeds moeilijker om kaartjes te vinden. Ook het publiek veranderde en op een gegeven moment werd het zelfs te druk. Het is mogelijk dat Ik een jaar heb overgeslagen wegens doorslaand succes.

Maar meer dan 20 jaar na het begin heeft De Parade zijn oorsprong hervonden. Met 260.000 mensen trekt het festival nog steeds veel meer mensen dan in de vroege jaren maar dat is prima. Het festival is meegegroeid. Er zijn nu meer faciliteiten en na een paar jaar hadden de buitenstaanders genoeg van dit rariteitenkabinet. Nu ik zelf kinderen heb, geeft het festival me twee keer zoveel plezier. ’s Middags ga ik met mijn kinderen, die ook gek zijn op de zweefmolen. ’s Avonds ben ik terug met mijn vrienden. We praten over de goede oude tijden en maken nieuwe herinneringen voor over tien jaar. Toch kijk ik niet uit naar het moment dat ik mijn dochter tegenkom aan de bar. Dan zijn mijn Parade-dagen voorbij.