De Schotten willen niet dat je dit weet

Denise Mosbach, donderdag 4 april 2013 , 131 keer bekeken

4 van 10 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Stel je eens voor: je drinkt een paar biertjes in de plaatselijke kroeg en iemand daagt je uit voor een potje “colf”. Dus neem je je club, die sterk lijkt op een zware versie van de hockeystick. Jij en je tegenstander komen een doel overeen: de kerkdeur in het volgende dorp zo’n 10 km verder. Het doel is die deur met zo weinig mogelijk slagen te bereiken. Je raakt onderweg een voorbijganger en een paar ramen maar dat mag de pret niet drukken. Deze populaire sport was zonder twijfel de voorloper van golf, alhoewel de Schotten dit betwisten. Maar ze hebben het natuurlijk mis.

Hoe het verder ging? Op een gegeven moment hadden de magistraten in Brussel er genoeg van. Er raakten steeds meer mensen gewond en ramen gebroken en colf werd binnen de stadsmuren verboden. Maar stoppen was geen optie voor de fanaten. Daarom kwamen er speciaal ingerichte grasvelden en werden de onhandige, zware houten ballen vervangen door veel kleinere exemplaren (dat hebben we dan weer wel aan de Schotten te danken). Het spel werd volwassen.

Toen golf in de negentiger jaren het nieuwe tennis werd, werden er steeds meer golfbanen aangelegd in Nederland. Gelukkig voor de mensen die verlangen naar de tijd waarin de sport nog elitair was, zijn er nog steeds een paar besloten golfclubs over. Mijn persoonlijke favoriet is waarschijnlijk de Koninklijke Haagsche Golf & Country Club, die in 1893 werd opgericht. Het is niet alleen de oudste golfbaan in Nederland maar is echt een prachtige baan, met 18 holes op uitdagende duingrond op een steenworp afstand van Den Haag. De Noordwijkse Golfclub, die op nummer 5 staat op de lijst van beste golfbanen ter wereld, is een goede tweede. Deze baan ligt vlakbij de zee en heeft een uniek uitzicht. Hetzelfde geldt voor de Kennemer Golf & Country Club. Deze baan heeft een geweldig clubhuis, waar je onder het genot van een drankje (bij voorkeur Scotch, natuurlijk) al snel alle bunkers die je hebt bezocht zult vergeten.

Ontdek meer in de omgeving
De Schotten willen niet dat je dit weet