Deze horlogemaker reikt naar de sterren

Elleke van Duin, woensdag 13 februari 2013 , 340 keer bekeken

6 van 6 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Stel dat u een nieuw horloge wilt kopen. U kunt natuurlijk een trendy horloge van de een of andere modeontwerper kopen maar als u echt wilt opvallen, kiest u voor een miniatuurkunstwerk van horlogemaker Christiaan van der Klaauw (1944). Deze Fries die in 1974 in zijn atelier in Joure klokken begon te maken, is al zijn hele leven gefascineerd door ons zonnestelsel. Zozeer dat hij zich in 1992 specialiseerde in horloges met astronomische complicaties. Als het nodig is, bouwt hij een heel planetarium in een polshorloge. “De afstanden tussen de planeten zijn enorm en toch draaien ze om elkaar heen met magische precisie. Ik wilde dit wonderlijke mechanisme vangen op een wijzerplaat,” zegt hij zelf.

Zijn Astronomische Uurwerken hebben al verscheidene prijzen gewonnen. De geactualiseerde versie van zijn Real Moon horloge uit 1980 is onlangs in Londen verkozen tot European Watch of the Year 2012. Om 18.00 uur wordt op dit klassieke ontwerp de werkelijke maanfase weergegeven. Het horloge is geheel met de hand vervaardigd, wat een heleboel arbeidsuren vertegenwoordigt. De productie is daarom laag en met een gemiddeld prijskaartje van € 26.000,- is de prijs hoog. De creaties van Van der Klaauw zijn niet alleen technisch geavanceerd maar ook oneindig mooi. Ze worden gemaakt van exclusieve materialen als roségoud, witgoud en platina. Het zal u niet verbazen dat hij in 1990 werd toegelaten tot de prestigieuze “Académie Horlogère des Créateurs Indépendants” (AHCI), een vereniging die alleen de beste klokkenmakers ter wereld uitnodigt.

Amateurastronoom Eise Eisinga was een bijzondere bron van inspiratie voor Van der Klaauw. In 1774 begon deze begaafde jongeman met de bouw van een complex model van ons zonnestelsel in zijn woonkamer. Zeven jaar later voltooide hij zijn planetarium. Mensen kwamen van overal om te zien hoe de planeten om de zon draaien. Op deze manier nam Eisinga de angst weg dat de planeten op de maan zouden botsen en zo de aarde zouden vernietigen. Zijn planetarium, dat nog steeds werkt, is het oudste en meest beroemde planetarium ter wereld. Het is zeker een bezoek waard.

De Friezen hebben duidelijk de astronomie in het bloed zitten. Of was zijn succes wellicht het resultaat van de gunstige positie van de sterren? “Absoluut niet,” zegt de nuchtere Van der Klaauw. “Ik geloof niet in astrologie. Ik geef meer om de concrete zaken in het leven. Tenslotte blijft de klok tikken.”

Ontdek meer in de omgeving
Deze horlogemaker reikt naar de sterren