DOMunder in Utrecht

Ulrike Grafberger, dinsdag 12 augustus 2014 , 379 keer bekeken

7 van 8 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Wie in Utrecht is, kijkt omhoog. De imposante Domtoren is met 112 meter de hoogste kerktoren van Nederland en hét symbool van de stad. Waar je ook bent in de Utrechtse binnenstad, de Domtoren is altijd te zien.

Anna van Kooij

Maar heb je al wel eens naar beneden gekeken? En met 'beneden' bedoel ik niet de hobbelige straatstenen van het Domplein, maar dieper nog: de wereld onder de grond van Utrecht. Sinds juni 2014 kan het publiek hier een kijkje nemen. En er valt heel veel te ontdekken. Want op geen enkele andere plaats in Nederland zijn zo veel getuigen uit zo veel tijdvakken te zien als onder het Domplein. Meegaan op een rondleiding met de toepasselijke naam 'Dom under' is dan ook een must.

Maar voordat we via de trap afdalen op onze ondergrondse tocht begint de rondleiding met een film over deze historische plek. Want hier op het Domplein stond in het jaar 45 n.Chr. een Romeins fort waarvan de overblijfselen nu nog te zien zijn, in de ondergrondse filmzaal om precies te zijn.

Na de Romeinen bouwden christenen op deze plaats eerst verschillende kleine kerken en later een grote kathedraal, waarvan het schip in 1674 instortte toen een verwoestende storm over de stad raasde. Sindsdien zijn de Domtoren en de kerk van elkaar gescheiden. Daartussen ligt het Domplein waaronder behalve de brokstukken van de kathedraal nog veel meer geheimen verborgen liggen. Wie ontdekken wil welke dat zijn, moet een bezoek brengen aan DOMunder.

Onder de grond is het donker. Alleen het looppad langs de eeuwenoude stenen muren, puinresten en archeologische vondsten is verlicht. Een 'slimme zaklamp' schijnt je bij op je ontdekkingsreis. Wanneer je hiermee op een 'vondst' schijnt, krijg je via de koptelefoon het verhaal over het object te horen. Zo kom ik op mijn ondergrondse reis langs de kolossale pijlerfundamenten van de Dom met daartussen stapels Romeinse dakpannen. Op een van die dakpannen zie ik pootafdrukken van een hond. Of Romeinse honden er net zo uitzagen als onze trouwe viervoeters nu? En er is nog veel meer te ontdekken: vroegmiddeleeuwse munten, Romeinse sluitspelden, fibula's genoemd, overblijfselen van een Romeinse weg en zelfs een volledig bewaard gebleven skelet.

Wie weet liggen hier onder de grond, onder het puin van de ingestorte Dom, nog veel meer geheimen te wachten op hun ontdekking. Daarvoor moeten we gewoon nog even geduld hebben. Want terwijl wij met onze ultramoderne, interactieve zaklamp tweeduizend jaar Utrechtse geschiedenis belichten, graven de archeologen naast ons druk verder. De toekomst zal leren wat het verleden nog allemaal voor ons in petto heeft.

Informatie:

DOMunder, Domplein 4, Utrecht, rondleidingen dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 16.00 uur, duur van de ontdekkingstocht: 75 minuten.

Ontdek meer in de omgeving
DOMunder in Utrecht