Dress Dutch

Elleke van Duin, woensdag 13 februari 2013 , 77 keer bekeken

2 van 4 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Toen Iris van Herpen in 2011 haar debuut maakte tijdens de Paris Haute Couture Week, was de internationale modepers wild enthousiast. De Washington Post noemde haar “een Nederlands genie met een indrukwekkende collectie”. Dat had ze in 2007 tijdens haar eerste AFW alleen kunnen dromen. Haar futuristische leren topstukken met lange vissenstaarten en enorme vleugels maakten direct indruk. Ze won verscheidene modeprijzen en Björk en Lady Gaga droegen haar creaties. Omdat ze wil aantonen dat ze meer kan dan “kunstige” mode maken, werkt Iris momenteel aan haar eerste pret-à-portercollectie, die in maart 2013 wordt uitgebracht. Intussen moeten diegenen die een echte Van Herpen willen dragen het doen met een paar schoenen van haar schoenenmerk United Nude.

Het is lang geleden dat Viktor en Rolf de enige succesvolle Hollandse ontwerpers waren. Vanaf het moment dat Jan Taminiau zijn collectie voor het eerst toonde tijdens de AFW in 2004 was duidelijk dat hij ver zou komen. Nu worden zijn chique, romantische ontwerpen over de hele wereld gedragen. Hij toont zijn collectie nog steeds tijdens de Couture Week in Parijs en sinds afgelopen jaar ook in New Delhi en zelfs de Nederlandse prinses Maxima is een fan.

Het sprookje van de 33-jarige Alexia van Engelen begon ook op de Amsterdamse catwalk, waar ze in 2010 debuteerde met haar label Sage&Ivy. De ontwerpen zijn supervrouwelijk, elegant en chique. De zomercollectie voor 2013 (Rêve) is geïnspireerd op een bruiloft in Oekraïne en is zowel minimalistisch als futuristisch met folkloredessins, fluokleuren en heel veel broderie Anglaise. Met haar opvallende ontwerpen kiest Van Engelen niet voor de makkelijkste optie maar haar collecties zijn razend populair in de V.S., Frankrijk, Canada, Oekraïne en Rusland. In Nederland zijn haar ontwerpen verkrijgbaar bij Cobra in Den Bosch en Artishock in Eindhoven.

Een Nederlandse creatie is een must voor elke fashionista die ons land bezoekt en een hoop exclusiever dan Chanel of Gucci. Uw vrienden zullen onder de indruk zijn!