Drie bijzondere plekken om te bezoeken aan de Amsterdamse grachtengordel

Heather Tucker, donderdag 11 april 2013 , 586 keer bekeken

14 van 17 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

De meeste mensen die Amsterdam bezoeken, ontdekken tijdens hun bezoek al snel de grachten. Ze zijn dan ook moeilijk te missen. Je gebruikt ze om te bepalen waar je bent in de stad en neemt toeristische foto’s met de grachten op de achtergrond. En dit jaar zijn de grachten 400 jaar oud.

De grachtengordel werd in 2010 op de werelderfgoedlijst van UNESCO gezet en naast het feit dat ze een historische waarde hebben, is er ook veel op, naast of boven de grachten te beleven. Ik wil hier geen lijst van plaatsen geven die je waarschijnlijk al kent. Nee, ik ging op zoek naar de meer ongewone plekken op en rond de grachten.

KattenKabinet - Herengracht 497

Het KattenKabinet is deels historisch gebouw, deels kunstgalerie en deels kattengekte. Het museum werd opgericht ter herinnering aan de rode kat van de oprichter, John Pierpont Morgan (1966-1983). De eerste verdieping van het grachtenpand, die toegankelijk is voor het publiek, is gevuld met  kattenbeeldjes en posters, schilderijen en tekeningen van katten.

Tussen al deze kattigheid vraag je je al snel af of de katten tot leven komen. Ik had zo mijn twijfels over een grijze kat die knus op een van de banken lag. Het blijkt dat er inderdaad drie katten bij het gezin van de eigenaar wonen boven het museum. Deze zijn dus ook regelmatig in het museum te vinden.
Zelfs als je niet van katten houdt, heeft het KattenKabinet je iets te bieden. De ruimtes waarin het museum is gevestigd, zijn met hun hoge plafonds, rijke versiering en grote ramen die uitkijken op de “Gouden Bocht” ook het bezoeken waard. Wat je ook doet, bekijk vooral even het monument voor John Pierpont Morgan, hij is tenslotte de hele reden voor het bestaan van het museum.

Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Ons’ Lieve Heer op Solder - Oudezijds Voorburgwal 40

Als je het 17e-eeuwse pand aan de Ouderzijds Voorburgwal 40 binnenloopt zonder er iets over te weten, denk je waarschijnlijk dat het gewoon een oud huis is. Maar dan een met een geheim op zolder.
350 jaar geleden woonde hier Jan Hartman, een welgesteld katholiek koopman. Toen Amsterdam Protestants was, was het voor katholieken verboden om hun geloof in het openbaar te belijden. Er werd vaak een oogje dichtgeknepen voor wat er achter gesloten deuren gebeurde, vooral als je een koopman was die veel geld binnenhaalde voor de stad. Daarom besloot Hartman de bovenste drie verdiepingen van zijn huis om te bouwen tot geheime Katholieke kerk.

Het is om verschillende redenen interessant om een bezoekje te brengen aan Ons’ Lieve Heer op Solder. Ten eerste kun je veel van de publieke en privévertrekken van de woning van de familie Hartman bekijken. Ten tweede krijg je met de gratis audiogids veel informatie die je anders niet zou krijgen, maar niet zoveel dat het vervelend of saai wordt. De derde reden is natuurlijk de kerk.
Je kunt hier makkelijk een paar uur doorbrengen. Er zijn wel een aantal trappen, sommige behoorlijk stijl, moet ik erbij vermelden.

Openingstijden: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, zon- en feestdagen van 13.00 tot 17.00 uur.

De Poezenboot - Singel 38G

Men zegt dat de meeste katten niet van water houden maar op de Poezenboot houden ze letterlijk het hoofd boven water. Het is het enige drijvende asiel in Holland.

Het begon allemaal in 1966 met een vrouw die Henriette heette en een kattenfamilie die ze onder een boom vond. Er kwamen steeds meer zwerfkatten bij en Henriette stond al snel bekend als het Kattenvrouwtje. Het werd duidelijk dat ze snel meer ruimte nodig had en dus kocht ze een woonboot.

Je kunt de katten op de boot bezoeken van 13.00-15.00 uur (behalve op woensdag en zondag), maar zij zijn waarschijnlijk niet onder de indruk. Je loopt er makkelijk voorbij dus let op het bord bovenop de boot. Je kunt gewoon de boot op en binnenlopen. Het is in ieder geval een unieke ervaring!

Openingstijden: Dagelijks van 13.00-15.00 uur behalve op woensdag en zondag.

Ontdek meer in de omgeving
Drie bijzondere plekken om te bezoeken aan de Amsterdamse grachtengordel