Drijvende architectuur

Jeroen Apers, maandag 18 maart 2013 , 311 keer bekeken

34 van 53 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Nederlanders willen niet alleen wonen bij het water (denk aan de beroemde grachtenhuizen) maar ook op het water. De Omval woonboot in Amsterdam, die is ontworpen door de jonge architecten van +31 architects, is een spectaculair voorbeeld. Met zijn ronde hoeken en glazen façade is het een futuristische woning. Binnen is de ruimte open van het dakterras tot de slaapkamer op de begane grond. Door het uitzicht op het water vergeet je bijna dat je middenin een drukke stad woont.

In het nieuwe wijk IJburg ligt de grootste drijvende woonwijk ter wereld, de Waterbuurt. IJburg ligt net buiten Amsterdam en is gebouwd op eilanden opgehoogd zand. De Waterbuurt bestaat uit 150 drijvende woningen. Een aantal daarvan is ontworpen door de bewoners, een deel door de architecten van Marlies Rohmer. Een opvallend kenmerk is dat je niet direct kunt zien of het normale huizen of woonboten zijn.

Op de Maas in Rotterdam is een drijvend paviljoen gebouwd. Het lijkt bijna alsof iemand een enorme doos waspoeder in het water heeft laten vallen. Deze constructie is ontworpen door Public Domain Architects en Delta Sync en bestaat uit drie ronde delen die aan elkaar zijn gekoppeld. Het is bedoeld als pilot voor innovatieve, duurzame en drijvende bouwtechnieken en wordt gebruikt als expositieruimte voor deze onderwerpen. Om het geheel minder zwaar te maken is de constructie uitgerust met folieramen in plaats van glas. ’s Avonds, als de LED-verlichting schijnt, is het een bijzonder vreemd gezicht op het water.

Ook ik word aangetrokken door het water. Ik ben betrokken bij twee woonbootprojecten en wil op één van de twee gaan wonen en werken. Het Schoonschip-project wil een woonbootgemeenschap opzetten voor 30 woonboten. We onderzoeken momenteel hoe we het water kunnen gebruiken om de meest duurzame leefomstandigheden te creëren. Volgend jaar start op het terrein ernaast de bouw van het De Ceuvel-project. Op deze verlaten, vervuilde voormalige scheepswerf leggen we een tuin aan, waarbij planten en grassen de grond gaan zuiveren. Dat heet fytoremediatie. Voormalige woonboten dienen als alternatieve werkruimte in deze “verboden tuin” en ik kan je niet zeggen hoe zeer ik me erop verheug te mogen werken in deze oase van gras, planten en bomen.

Ontdek meer in de omgeving
Drijvende architectuur