Dutch design op twee wielen

Jeroen Apers, dinsdag 25 juni 2013 , 174 keer bekeken

12 van 22 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

De Nederlandse steden zou niet hetzelfde zijn zonder de trendy moeders op hun bakfietsen. Omdat het gebruik van de auto wordt ontmoedigd in de stad maar ouders hun kinderen toch naar school moeten brengen, spelen de fietsenfabrikanten daar handig op in. Er zijn nu veel modellen maar de verlengde fiets met een bak voorop voor de kinderen en boodschappen wordt zo langzamerhand een klassieker.

De stadsfiets van dit moment is Van Moof. Alles dat van de fiets kan afvallen of breken, is weggelaten of in het frame gebouwd. De voor- en achterlichten zijn bijvoorbeeld ingebouwd in het verlengde van de horizontale framebuis. De LED-lampjes worden niet aangedreven door een dynamo maar door ingebouwde zonnepanelen op het frame. Het zware slot (een must in de grote stad) is in de laatste modellen ook netjes in het frame weggewerkt. Ideaal voor de stadsbewoner!

Ook hotels doen nu hun voordeel met het typisch Nederlandse beeld van de fiets. Bij één hotel in Amsterdam leunt een rij Bough Bikes tegen de buitenmuur. Het frame van deze stijlvolle fiets is van hout gemaakt. Omdat de naden niet kunnen worden gelast, is deze fiets heel anders dan je gewend bent. En natuurlijk krijg je een heel duurzame uitstraling op de Bough!

De recentelijk afgestudeerde designer Tristan Kopp gaat nog een stap verder met prodUSER, zijn eindproject aan de Eindhovense Design Academy. Hij heeft alleen de mechanische onderdelen en versnellingen van de fiets ontworpen. Je kunt je eigen frame ontwerpen, bijvoorbeeld van takken met bladeren eraan als je dat wilt. Alles kan! Het zou me niets verbazen als we de komende jaren een hele hoop vreemde nieuwe fietsen voorbij zien komen. Wacht maar af!

Ontdek meer in de omgeving
Dutch design op twee wielen